Продължете към съдържанието

ПАТРИАРШЕСКА ЛИТУРГИЯ ЗА КРЪСТОПОКЛОННА НЕДЕЛЯ

100 2683На 3 април – третата неделя от началото на Великия пост, която се нарича Кръстопоклонна, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

 

В този ден Живототворящият Кръст Господен тържествено се изнася от св. олтар – за да напомни на вярващите за приближаващата се Страстна седмица и Възкресение Христово, както и да ги укрепи към продължаване на подвига на поста.

След изнасянето на кръста и поставянето му в центъра на храма, духовниците трикратно се покланят, а църковното изпълнение пее: „Кресту Твоему покланяемся Владико, и святое Воскресение Твое славим”. Това песнопение се изпълнява и по време на Литургията вместо Трисвятое.

 

Св. Кръст остава за поклонение на християните до петък, когато преди Литургия се внася обратно в олтара. Затова третата неделя и четвъртата седмица на поста се наричат „кръстопоклонни”. Традицията за поклонение пред Кръста Господен съществува от времето на първите християни.

 

Начало на св. Литургия – 9,00 ч.

Visits: 0

Skip to content