Продължете към съдържанието

За последен път ще бъде отслужено Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала “Св. А. Невски”- обновено

img 7373"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) – пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. Във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха – едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

Тази вечер – 26 април (вторник) -специалното  последование, напомнящо за величието и страданията на Небесния Жених Христос и приканващо към духовна бдителност за пореден и последен път ще бъде отслужено и в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, с начален час – 19,00 ч.

Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни през тези дни се събират в патриаршеския храм, за да отправят духовен взор към Спасителя, Който не престава да иска да ни привлече към Себе Си.

Вълнуващите покайни песнопения, които  в тези дни се редуват с голям брой четива се изпълняват от семинарски хор, ръководен от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източно- църковно пение в Богословския факултет и Софийската духовна семинария.

Като кулминация на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания, които храмовото духовенство под председателството на архимандрит Дионисий, с траурна тържественост изнасят от св. олтар.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой – пеят певците, – и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!"

След изнасянето на иконата на Честния образ на Страдащия Христос, с трикратни земни поклони се покланят първо духовниците, а после и миряните.

В края на вечерното богослужение архимандрит Дионисий се обърща към присъстващите със затрогващо слово, с което приканва към покайни мисли и действия, за да преживеем достойно тези велики дни на Христовите страдания.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:414 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content