Продължете към съдържанието

С Последованието на Жениха започнаха богослуженията на Страстната седмица

01„Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга,
когото Той намери да будува;
а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме.
Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън,
за да не бъдеш предадена на смърт
и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно).
Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш,
по молитвите на Богородица помилвай ни!”
(Празничен тропар за последованието)

В навечерието на Велики Понеделник се отслужва по традиция едно от най-покайните богослуженията на Страстната Седмица – Последование на Жениха, което по строеж представлява утринна изнесена предната вечер и се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). Посветено е на притчата за десетте девици (Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених. Последованието се отслужва и във вечерите на Велики Понеделник и Велики Вторник .

На 24 април в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ храмовото духовенство отслужи съборно от 19 ч. Последованието на Жениха, в което молитвено участва Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с Браницкия епископ Григорий – викарий на Софийска митрополия и протосингела – ставроф. ик. Ангел Ангелов.
Евангелието бе прочетено от ставр. ик. Христоско Казакин.
На клира пяха иконом Кирил Попов – диригент на свещеническия хор, ставр. ик. Антон Вълчанов, прот. Николай Цурев и катедралния певец Калин Кирилов.
След като се поклони иконата на страдащия Иисус Христос, която с лития изнесоха от олтара протосингелът о. Ангел и председателят на храма о. Мина Минчев, Негово Светейшество благослови присъстващите богомолци.
До късно храмът бе отворен и вярващите коленопреклонно се поклониха пред иконата на Христовите Страдания.
Текст и снимки: Нина Комарова

{joomplucat:413 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content