Продължете към съдържанието

Благодатният огън от Гроба Господен бе донесен на българска земя

20160430 200503И тази година българска църковна делегация взе участие в богослужбата в навечерието на Възкресение Христово, по време на която Бог ежегодно засвидетелства  истинността на най-голямото и значимо за човешкия род чудо – Възкресението на Господ Иисус Христос – като изпраща над Гроба Господен благодатен невеществен огън.

В България Благодатният огън бе донесен от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софйския митрополит и духовници  от Софийска епархия,  които присъстваха на слизането му в светия град Йерусалим.
На Велика събота вечерта в 20,0 0 ч. на ВИП летище  София Благодатният огън бе посрещнат от църковното изпълнение на страната и бе отнесен по различните епархии, за да се разпространи по всички български храмове преди началото на великденското богослужение.
По традиция огънят от летището бе донесен в Синодалната палата. Благодатният огън бе внесен от еп. Григорий  и там в параклиса „Св. цар Борис” бяха запалени кандила откъдето множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници и пратеници от различни софийски енории , подготвени с фенери вземаха от свещения пламък, за да го отнесат по енориите си.
Владиката поздрави с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и каза кратко слово, като отправи благопожелания .

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:148 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content