Продължете към съдържанието

Дарителска кампания за доизграждане на храм „Св.Стефан” в Южния парк

Poster Church FINAL scaledАктивиран е DMS SVSTEFAN  – дарителска кампания за доизграждане на храм  „Св.Стефан”  в Южния парк

Ние църковните настоятели при храм Храм “Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан”, с Благословията на Негово Светейшество, с подкрепата на дарители и благодетели градим един храм в Южния парк  на София вече 11 години. В този дългогодишен  период на строителство имаше   периоди на прекъсване в резултат на недостиг на средства.  

Първоначалният проект предвиждаше кръстокуполна базилика на три нива: същински храм, енорийски център и крипта. (разгъната площ  от  2950 кв. м. ). До 2006 г. бяха отлети основите, беше изпълнена изолация, околовръстен дренаж и първа плоча.

 

През 2013 г. заради трудната икономическа обстановка в страната и невъзможността  да се построи храм с такива големи размери и сложност, започна преработка на първоначалния проект.

Към днешна дата   е построена камбанарията, която има две обитаеми нива всяко с площ по 69 кв.м. Горното ниво е параклис посветен на св. Максим Изповедник. На долното ниво са помощни помещения. Основния храм е на етап основи, плоча на кота “0”, която покрива подземно помещение с височина 3,75м,  направени са изолация и дренаж на основите.

Изготвен е нов проект съгласно, който  за изграждане на храма са необходими  5 513 855,- (пет милиона петстотин и тринадесет хиляди осемстотин петдесет и пет ) лева.

Защо считаме, че е ВАЖНО да бъде построен този храм.

1. В края на 1879 г. (годината на обявяване на София за столица)  един православен храм е обгрижвал духовно около 700 православни християни, днес един храм се пада на над 20 000 ( средсностатистически), а в определени райони цифрата е значително по-висока.

2. Храм “Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан”,  е разположен  в най-големия парк на София – Южния, целта при започване на градежа е  да стане енорийски център за   жителите на  квартали  Гоце Делчев (вкл. Мотописта), Стрелбище, Иван Вазов, Манастирски ливади –Изток, Кръстова вада, Хладилника и  Лозенец (в района около парка)  

3. Днес, когато ВЯРАТА за част от нацията е краткотраен актив,   забравяме, че без ВЯРАТА в Бог няма добродетел, а без добродетел щастието е немислимо.

Политиците отделиха  църквата от държавата, но и народът беше отделен от  религията. Ала  историята помни   думите  на Васил Друмев  Има Православие у нас, има български народняма Православие – няма и български народ”.

 Надяваме се този проект иницииран от църковното настоятелство да бъде подкрепен от гражданското общество и да провокира държавните и местни органи на управление, ДА СЪГРАДИМ ЗАЕДНО ТОЗИ ХРАМ.

 

Можете да подкрепите кампанията, като изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS SVSTEFAN  на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете www.dmsbg.com

 

НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ТВОРИМ ВЕЛИКИ ДЕЛА – САМО МАЛКИ, С ГОЛЯМА ЛЮБОВ !

 

Банкова сметка : 

 

Титуляр на сметката: Храм “Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан”,

Банка: Уникредит Булбанк АД

IBAN: BG24UNCR96601091853200

BIC: INCRBGSF

Валута: Български лева

 

Приложение: Информационен материал за популяризиране на  кампанията.

 

За допълнителна информация:

facebook.com   Храм Св.Стефан  София  

Ирина Никоевска – +359 88 414 6 440

член на Църковното настоятелство на

Храм “Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан” –София

Visits: 5

Skip to content