Продължете към съдържанието

Нов „Сборник православни песнопения“ с музикална адаптация и нотация на Българския патриарх Неофит

8F0 18 E 5D8B1В навечерието на празника на празниците Пасха Христова излезе от печат подготвения още през миналата 2015 г. сборник със заглавие „Живот и песнопение“. Той съдържа основно избрани църковни песнопения (източна традиция и някои за тригласен хор) с музикална адаптация и нотация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветен на 70-годишнината от неговото рождение, 40-годишнината от монашеското му пострижение и 30 години архиерейско служение.

В началото на сборника са представени биографични данни за Светейшия патриарх Неофит със заглавие „Благодатни църковнопевчески трудове“, написани от протойeрeй (иконом) д-р Кирил Попов и лекцията „Православната богослужебно-певческа традиция – богатство и красота, произнесена от патриарх Неофит на 2 декември 2008 г. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ по случай удостояването му с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Следват 160 страници църковни песнопения с умело положен на ноти (разпят) богослужебен текст или с направена транскрипция от невмена на западна нотация, както и преписани с изкусен калиграфски нотопис песнопения, заради което те са сканирани, а не са компютърно набрани. Това е само една част от хилядите страници нотен материал, написан през годините от Светейшия ни патриарх.

Сборникът има приложение – албум със снимки, представящи най-вече църковнопевческата дейност на патриарх Неофит. Тази книга на издателство „Български бестселър“ излиза с любезното съдействие на Софийската света митрополия, Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет на Република България и Столична община – Дирекция „Култура“.

Сборникът ще бъде представен на 19 май 2016 г. (четвъртък) в Салона на Софийската света митрополия, ул. „Цар Калоян“ № 7 от 18.00 ч.

 

Visits: 2

Skip to content