Продължете към съдържанието

Храмов празник на храм “Св. Николай Мирликийски” – Руско Подворие

DSC 7273В понеделник, 9 май, на празника по повод пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски в Бари, Патриаршеското Подворие в София отбеляза своя храмов празник.
По благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Божествената литургия в Патриаршеското Подворие в деня на храмовия празник беше възглавена от викарият на Софийския митрополит Браницкият епископ Григорий в съслужение с главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, настоятеля на Подворието архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква ставрофорен иконом Нелуц Опря, клирици от Софийска св. митрополия архимандрит Теофан, иконом Кирил Попов, ставрофорен иконом Симеон Минчев, иконом Александър Георгиев и протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужението взеха предстоятеля на катедрален храм „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий, йеромонах Зотик, свещеник Димитър Тухчиев, бившият служебен премиер – министър проф. Георги Близнашки със своята съпруга, и председателя на обществения форум „България-Русия“ Шаренкова С.С.
След сугубата ектения архимандрит Филип възнесе молитва за мир в Украина. Евангелското четиво прозвуча на български език. Проповедта по запричастния стих произнесе иконом Кирил Попов.
След завършване на Божествената литургия Браницкият епископ Григорий извърши прославяне на светията и възнесе особени заупокойни молитви, пеейки се в деня на Победата.
След което епископ Григорий се обърна към молещите се с приветствено слово и поздравления за храмовия празник.
На свой ред, като приветства словото на епископ Григорий, архимандрит Филип помоли да предадат благодарствени слова на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за благословението архиерей на БПЦ да възглави Божествената литургия на храмовия празник на Подворието. За спомен на съвместното служение архимандрит Филип поднесе на епископ Григорий комплект богослужебни книги от издателството на Московската Патриаршия.
Архимандрит Филип поздрави ветераните от Великата Отечествена война и тружениците от тила, живеещи в България, с празника на Победата и им връчи паметни подаръци от Руската православна църква с пожелания за добро здраве и много години живот.
След което за помоща и съдействието оказани на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип награди с Благодарствени грамоти Татяна Басилиева и Андрей Якимчук.
На Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на българския и руския народ и на всички присъстващи в храма беше изпято Многолетие.

Текст: Патриаршеско Подворие

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:150 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content