Продължете към съдържанието

Църква, община и училище заедно в православния храм

img 9657На 19 май Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит посети енорията на столичния храм „Св. Параскева“. Повод за архиерейското посещение бе обновлението на столичния храм, което е плод на съвместни усилия на църковното настоятелство, Софийска община и фирма Артекс Инжинеринг.

Владиката, заедно с храмовото духовенство во главе с предстоятеля протойерей Йоан Чикалов, отслужи благодарствен молебен за всички дарители и спомоществуватели.

На последованието присъстваха кметът на район „Оборище“- г-н Васил Цолов и зам- кметът Севделина Иванова,  архитект Пламен Мириянов, собственик на фирма Артекс Инжинеринг и служители на фирмата, г-жа Бистра Илиева директор на фондация „Дарби“, общински служители и др.

В края на чинопоследованието еп. Григорий благодари на всички, които са били съпричастни към обновлението на храма и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

С кратък музикален поздрав към присъстващите се обърнаха деца от енорията, които прекрасно изпълниха църковни песнопения.

След църковното благословение в храма официално бе открита новоизградената детска прощадка в двора на храма.

 „Виждаме, че децата сами откриват пътят на вярата…И те нас, по -големите, теглят към вярата  и добродетелния  живот.. Пожелавам всички, които виждат това кътче,  да влизат в храма и благославят Господа. Да казват само: Благодарим ти Господи!“ –  развълнувано каза в краткото си слово основния дарител на детската площадка- г-н Пламен Мирианов.

„Благодарим на Господа, че ни даде сила, мъдрост и добри решения, за да изградим това малко бъдеще за нашето бъдеще“-  каза кметът г-н Васил Цолов.

А г-жа Бистра Илиева пожела: „ Нека община, църква и училище да сме единни. И дай Боже това да случва навсякъде. Нека бъдем пример, че общите усилия на  местната власт, училището и църквата може да промени утрешното бъдеще. Нека всички се обединим и помогнем децата ни да бъдат възпитани в морални ценности. Нека всички деца  да имат този шанс като въведем религията в училище“.

Текст,  снимки и видео: Весела Игнатова

{youtube}xxQq0N0sEiA{/youtube}

{joomplucat:442 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content