Продължете към съдържанието

История за трудното съграждане на параклис “Св. Георги Софийски Най-нови” в двора на Александровска болница

Градеж продължил 100 години, започнат с  Благословия,  от  екзарх Йосиф през 1913 г., отново подет през 2003 г. от   патриарх Максим и завършен и осветен   от  Негово Светейшество  патриарх  Неофит
След серия пожари в сгради на Александровската болница през периода 1911-1913г се взима решение от тогавашния директор на болницата- д-р Тодор Гергинов, да се съгради православен храм посветен на сифийския 1светец Св. Мъченик Георги Софийски Най-нови.
Мястото е избрано зеадно с цар Фердинанд и екзарх Йосиф.
През 1913г екзарх Йосиф полага крайъгълен камък на бъдещия храм.

Историческите събития по това време и влизането на България в две войни възпрепятстват довършването на градежа.
2
След 1944г идеята е изоставена, а паметният кръст в болницата е спасен от унищожаване като е прибран в олтара на храм „Св. Георги Победоносец” на бул. „Св. Патриарх Евтимий”.

Идеята е възобновена през 90-те години на ХХвек и на 26 май 2003г Негово Светейшество блаженопочившия патриарх Максим полага крайъгълен камък, като е намерен и предишният, положен от екзарх Йосиф.

Средства за строежа се събират бавно и през 2007г в болницата отново се разразяват серия от пожари. Взето е решение и есента на 2007г е започнат строежа на храма, като до края на същата година грубият строеж е завършен. Октомври 2007г е извършен водосвет от преосвещения Знеполски епископ Йоан и постройката е пригодена за молитвен кът, който е посещаван редовно от пациенти и служители на болницата. През 2012г се възобновяват усилията за довършване на храма. Софийската Света Митрополия утвърждава настоятелство. Започва изграждането на електрическа инсталация, мазилки, постепенно се довършва покрива на храма. 3Изграден е престол, на храма е подарен старият иконстас на старинен храм „Св. Георги- Ротонда”, където е погребан храмовият светия, започва и зографисването на храма.

До лятото на 2013г, точно век след полагането на крайъгълен камък от екзарх Йосиф, той вече е готов и разполага с всичко, необходимо за извършването на редовни богослужения.
4На 2 август 2013г Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Знеполският епископ Йоан- викарий на софийския митрополит, в съслужение със софийски духовници освещаването на храма.
През 2013г се ражда идеята да се възобновят честванията на светеца на 26 май и да се възстанови чрез литийно шествие от двора на болницата до храм „Св. Георги- Ротонда” пътя на мощите на Св. Мчк Георги Софийски Най-нови.
От започването на строежа през 2007г до ден днешен постоянно се увеличават свидетелствата за застъпничеството на Св. Мъченик Георги Софийски Най-нови. Много са хората, които споделят, че молитвите им към светеца за ходатайство пред Господа Иисуса Христа са помогнали за бързото им възстановяване от заболявания. Идват хора, които разказват своите лични истории на изцеление и получена помощ като много от тях са потвърдени и от лекуващите лекари. Много са хората, които идват специално да се поклонят на храмовата икона.
5
В храма се съхраняват почитаната като чудотворна икона на Св. мъченик Георги Софийски Най-нови и копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица- Казанска, донесена от Русия и подарена на храма.
 
Тропар, глас 4.
С душа, ранена от любов към Бога ти, премъдри Георги славни, на неблагочестивите Христа Бога проповядваше и кривоверието турско с нозе потъпка; когато пък се украси с венеца мъченически, ти възлезе при небесните множества: моли Христа Бога да запази родината ти, този град и народа, който винаги се прекланя пред твоите подвизи.
 
СВЕТИ МЪЧЕНИЧЕ ГЕОРГИЕ СОФИЙСКИ НОВЕЙШИ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Visits: 0

Skip to content