Продължете към съдържанието

Заедно в радост и молитва пред иконата „Достойно ест“ от Бухово

13Тази лития с чудотворния образ на Света Богородица е организирана, за да бъдем всички заедно в радостта и молитвата. Това заяви отец Венцислав Попиванов в края вечерното тържество в София, посветено на  иконата „Достойно ест“. След вечерната служба в столичния храм „Свети Седмочисленици“, тръгна литийно шествие с образа „Достойно ест“ от град Бухово и стигна до Богословския факултет на Софийския университет на площад „Св. Неделя“.

Църковната процесия премина по ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Калоян“ и „Съборна“, като през цялото време четирима свещеници носеха чудотворната икона, а семинаристи и църковни хористи пееха химна във възхвала на Божията майка „Достойно ест“. Докато литийното шествие минаваше през града, немалко граждани се спираха и кръстеха в знак на почит към Пресвета Богородица. Не остана неотбелязано и благоуханието, което се носеше във въздуха от самата икона, докато освещаваше столичните улици.  На  площад „Св. Неделя“, Буховският образ беше тържествено посрещнат от ефимерия на Академичния параклис отец Сава Кокудев, от зам. декана на Богословския факултет доц. д-р Павел Павлов и от иподякони, които държаха иконата на свети Климент Охридски, патронът на Софийската висша духовна школа.

След като множеството участници в литията влязоха в сградата на Богословския факултет, беше отслужено Петохлебие за празника. Голямо мултимедийно изображение на Христовото Възнесение украсяваше фоайето на Академията, където беше отслужен и Акатист на Пресвета Богородица Достойно ест. Единадесет свещенослужители от раазлични столични храмове по ред четоха частите на Акатиста, а всички миряни отпяваха заедно с църковните певци припева на молението. След края на службата, всички бяха помазани с елей от отец Венцислав Попиванов, който неотдавна пое от отец Георги Спасов енорията в град Бухово, където в храм „Св. Николай Мирликийски“ се намира чудотворният препис „Достойно ест“, дарен от Емил Михов и семейството му.

Отецът благодари на всички християни, които през целия ден минаваха пред чудотворния образ да се поклонят и да се помолят на Света Богородица с чиста вяра. Благодари и на всички, които се включиха молитвено в литийното шествие из Софийските улици и които участваха във вечернята и Акатиста. Той покани събралите се и на утрешната тържествена света Литургия в град Бухово за празника „Достойно ест“, за да споделят радостта на жителите на малкия град, който мобилизира сили и средства в строежа на нов храм. Всъщност, за втора поредна година в самото навечерие на 11 юни, чудотворната Буховска икона гостува за един ден в столицата и събира много вярващи християни в горещи молитви пред Божията майка. Образът е създаден и осветен от монаси на Света гора Атон и повече от десетилетие помага на вярващите в скърби, болести и нужди. Не малко бяха християните и днес, които тихо споделяха за получена милост от Господ, по застъпничеството на Буховската Света Богородица.   

Текст и снимки: Зорница Гюрова    

{gallery}gallery/10-06-2016-litia{/gallery}

Visits: 3

Skip to content