Продължете към съдържанието

Молебен в чест на празника на иконата ” Достойно есть” – ОБНОВЕНО

IMG 3433JPG11 юни е най-празничният ден за Международния фестивал за православна музика „Достойно есть” в гр. Поморие. Това е денят, когато Православната църква почита Чудотворния образ на св. Богородица, който е възникнал тогава, когато архангел с ангелска песен е наставил в българската келия „Достойно есть“ православните народи как да възпяват Божията Майка.

В празничния ден в съборния храм-домакин „Рождество Богородично” в Поморие бе отслужен благодарствен молебен. Той бе предстояван от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с ик. Кирил Попов, член на селекционната комисия, и духовници от Сливенска епархия. По време на молебена църковните песнопения в духа на източнопевческата традиция бяха изпълнени от мъжки хор „Св. Наум Охридски“, София , с диригент Андрей Касабов.

В края на последованието митрополит Йоаникий вдъхновено се обърна към изпълнилите храма вярващи, сред които бяха представители на всички хорове, дошли да почерпят вдъхновение и получат благословение от Чудотворната икона „Достойно есть“. В него той каза:

“Днешният празник е необикновен за нас. Ние възнасяме нашите молитви, благодарности и просим нейната закрила, застъпничество и нейното ходатайство. “Каква похвала да ти пренеса?“ – така казал архангел Гавриил, защото св. Богородица е от чистите най-чиста, от непорочните най-непорочна. Тя най-бързо принася нашите молитви към Божествения свети престол“– каза в словото си Сливенският митрополит и благодари на певците за участието им в православния форум.

„Цялата тази програма има един център– каза още той, – това е Чудотворната икона, която и тази година с благословението на Българския патриарх Неофит дойде при нас за утешение и благословение. Ние я молим да ни закриля, да ни пази от всякакви врагове – видими и невидими, от болести, от напасти, от наводнения, бури, земетръси. Смирено се прекланяме пред нейния чудотворен образ и я молим за нейната закрила!“ – завърши митрополитът и след като слезе от архиерейския престол, се приближи до чудотворната икона „Достойно есть“, поставена в центъра на храма, и коленопреклонно трикратно й се поклони.

Гръмко многолетствие, подето от всички присъстващи, прозвуча като завършек на празничния молебен. Цялата църква пееше и се молеше в духа на единството, любовта и почитта към св. Богородица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:158 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content