Продължете към съдържанието

Среща на диригентите- Поморие ‘2016 – ОБНОВЕНО

IMG 3550JPGКакто всяка година, така и сега по време на песенния фестивал „Св. Богородица – Достойно есть” се проведе среща на диригентите, на която те представят своите формации.

В празничния 11 юни, след като бе отслужен благодарствен молебен в чест на иконата-патрон „Достойно есть“, в неформална обстановка край морето се проведе срещата на ръководителите на хорове. 

От името на кмета г-н Иван Алексиев приветствие поднесе г-н Илия Джингов, зам.-кмет на община Поморие. Той поздрави участниците и представи организационния секретариат на изданието. „Благодарим ви, че сте тук!“ – каза той и пожела успешно представяне на хоровете.

Като фестивален директор г-жа Йорданка Туджарова поздрави диригентите, и представи фестивалното жури, което е в състав: доц. Димитър Димитров –почетен председател, ик. Кирил Попов – председател, и членове: Траянополски еп. Киприян, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

Тази година във фестивалната програма участваха 21 хора и двама индивидуални участници. Четири от хоровете участват за първи път на фестивала.

За съжаление девет от заявилите участие хорове, не са успели да се включат по технически причини.

Иконом Кирил Попов като председател на музикалната комисия също приветства хоровете и обяви, че темата на  13-ото фестивално издание е във връзка със 170-годишнината от рождението на великия руски композитор и диригент Александър Андреевич Архангелски. Той представи накратко неговата биография, като отбеляза постиженията му в областта на църковната музика.

Официално бе представен проф. Юлиян Куюмджиев от Съюза на българските композитори, който за първи път присъства на музикалното събитие. Той отбеляза, че заслуга на Ал. Архангелски е въвеждането на  женските гласове в многогласния хор ифакта, че тази година се навършват 150 г. от рождението на българския музикален деец Руси Коджаманов, който във Видин създава първия български смесен хор.

Доц. Димитър Димитров, почетен председател на журито, развълнуван сподели своето  впечатление от поклонението си на гробното място на Архангелски, което се намира в Санкт Петербург, в близост до гроба на Чайковски. На скромна мраморна плоча е издълбано петолиние, на което са изписани първите музикални строфи на концерта му „Внуши, Боже“, без текст.

„Не може да не вълнува това песнопение: „Чуй, Боже, моята молитва…“ – каза доц. Димитров и пожела да изпълняваме тези песнопения,“които да ни изпълват с духовна енергия“.

Срещата продължи с неформално общуване между ръководителите на хоровете, които разговаряха по актуалните проблеми, стоящи пред изпълнителите на православна музика. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:157 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content