Продължете към съдържанието

ЗАКРИВАНЕ на XIII-я Международен фестивал за православна музика „Достойно есть” 2016 г.- ОБНОВЕНО

IMG 4512JPGНа 14 юни официално бе закрит Тринадесетият Международен фестивал на православната музика „Достойно есть”, Поморие 2016 г., който се провежда под патронажа на Сливенска св. митрополия и Община Поморие. На тържественото закриване в храма домакин присъстваха Сливенският митрополит Йоаникий, кметът на град Поморие Иван Алексиев, зам.-кметът Илия Джингов, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, организационният секретариат и др. представители на местните и общинските власти.

По традиция този последен фестивален ден завършва със заключителен концерт на участниците и с връчване на отличия на хоровете и диригентите. От архиерейския престол високопреосвещеният митрополит с внимание проследяваше изпълненията, а диригентите лично се благославяха от него.

По време на концерта от името на селекционната и организационна комисия бяха отличавани отделните хорове според своето представяне, както и диригентите, хоровите ръководители и композитори. Дипломите с отличията бяха връчвани от кмета и зам.-кмета на Поморие. Силно впечатлен от изпълнението на Средношколския хор „Св. Паисий“ от Враца, с диригент Момчил Томов, митрополит Йоаникий непосредствено след финалното им изпълнение излезе пред хора и обяви, че Сливенска митрополия не може да остане безразлична към децата, отделили от времето си да разучат и репетират църковни песнопения, „което говори за тяхното благородство“, затова ги удостоява със специална грамота за тяхното участие във форума.

След последното участие кметът Иван Алексиев се обърна към митрополит Йоаникий и му благодари за това, че вече 13 години благославя този музикален форум, благодари на музикалния секретариат за положените усилия да организират този фестивал. Той отбеляза заслугата на Общинския съвет с председател г-н Адам Адамов и подчерта, че фестивалът се осъществява с „техните мъдри решения“ и се надява да го има и занапред. Кметът благодари още на всички участници, които през петте фестивални дни огласяха Поморие и нарече изпълненията “ангелска музика в чест на нашия Бог“, благодарение на което: „Поморие се превърна в център на православието“ –завърши градоначалникът и закри XIII Международен фестивал за православна музика „Достойно есть” 2016 г .

Прозвуча мощно многолетствие в чест на единството и съборността в Христа, с което завърши престижното православно музикално издание.

Сливенският митрополит Йоаникий, който през повечето фестивални дни присъства на изпълненията на участниците, се обърна към изпълнилите храма певци, гражданство и кметска управа и каза, че фестивалът „Достойно есть“ дава една пълнота, създава една радост, едно тържество. И продължи: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно“, казва св. цар и пророк Давид. Колко хубаво и колко приятно е братя да пеят наедно! допълни той.Когато братя пеят и прославят нашия Бог и в същото време внасят в нашите сърца нещо неповторимо, възвишено, свято, и този Тринадесети фестивал внася дълбока следа у нас; когато всички присъстващи запяха „Многая лета”, мислим, че сме на небето, Богородице Дево, защото в твоя чест, за твоя прослава е този фестивал и те молим да ни благословиш, да ни пазиш, да ни подпомагаш да бъдем по-добри, да бъдем по-търпеливи, по-смирени и по-богопредани. Тогава наистина изгрява новото слънце.

Ние ще излезем от храма, но нека отнесем тази радост! Нека тя живее в нас! Да ни напомня, че в Поморие неповторимо сме живели, защото: “Достойно есть, яко во истину блажити тя, Богородицу…..“. Нека Бог да ви възнагради, да ви даде разрешение на молбите, които сте отправили през тези дни в Поморие, и да ви даде телесно здраве, успехи, напредък! Нека молитвата ви да бъде по-силна, още по-пламенна и да помните този прекрасен фестивал!”завърши заключителното си слово архиереят. Развълнуван, той благослови присъстващите с думите:„Изгревът на този празник няма да залезе!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/15-06-2016-zakrivane{/gallery}

Visits: 1

Skip to content