Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в чест на св. ап. Петър и Павел

IMG 6771JPGВ навечерието на Петровден, 28 юни, в столичния храм„Св. апостоли Петър и Павел” – кв. „Разсадника“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие. В просторния софийски храм, красиво украсен с цветя, се бяха събрали множество християни от цяла София.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечернята бе предстоявана от Браницки еп.Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в тържественото богослужение взеха участие софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и предстоятели на столични храмове.

Духовенство и миряни отправиха певческа възхвала и топла молитва към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.За първи път на празничното богослужение бе изпълнен канон на св. апостоли, специално преведн от църковно-славянски на български език и музикално адаптиран от ик. Кирил Дидов.

В края на вечернята еп. Григорий произнесе пастирско слово, в което припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

От името на Софийския митрополит Неофит той приветства с празника предстоятеля на храма, който е и духовен надзорник на епархията  – ик. Кирил Дидов и  благопожела на него и духовниците, които обгрижват църкавата здраве и преуспяване в добрите дела.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}gallery/28-06-2016{/gallery}

Visits: 0

Skip to content