Продължете към съдържанието

Петровден в самоковското село Марица

P 20160629 115803Навръх на големият християнски празник в чест на светите апостоли Петър и Павел в самоковското село Марица тържествено бе осветен новоизграденият параклис, носещ името на двамата първовърховни разпространители на православната вяра.

Тук на това свято място преди 10-ти век е съществувал мъжки скит към манастира "Свети Спас" край Долна баня. Според историческите сведения на покойния Смоленски епископ Нестор тук в този скит се е учил на четмо и писмо комит Никола Мокри – баща на цар Самуил. По време на турското нашествие той е разрушен, за да бъде построен през 18-ти век. Тази година благодарение на благочестиви християни от селото и дарители параклисът "Св.св. Петър и Павел" бе отново изграден върху старите основи на съществуващата тук света обител край многолетния дъб.

Десетки миряни от село Марица, както и от Самоков, Долна баня и Радуил се стекоха край светата обител в очакване на празничната църковна служба и водосвет, които бяха отслужени от протоиерейте Костадин Стоянов и неговия колега Антон Апостолов.

На освещаването на новия параклис дойдоха и кметът на община Самоков Владимир Георгиев, кметицата на село Марица Теменужка Димитрова и кметът на съседното село Радуил г-н Любомир Димитров. Сред множеството естествено бяха и дарителите Венцислав Михайлов, Стоян Митев, именяка Петър Апрабаджийски и Красимир Василев.

Заслугата за направата на олтарната дървена украса е на долнобанския майстор Христо Стоицев.

След празничната църковна служба бе осветен и специално приготвения на параклиса постен курбан – 60 кг манастирска боб-чорба от майстор-готвачките Йорданка Христова и Виолетка Арангелова. 

Миряните запалиха свещ за здраве, помолиха се пред иконата на светите равноапостоли и след като се поръсиха със светена вода похапнаха от вкусния курбан.

Текст и снимки: Любомир Кузов

P 20160629 122447P 20160629 115846P 20160629 124704

Visits: 1

Skip to content