Продължете към съдържанието

Празникът на св. Кирик и Иулита в Банкя

IMG 0387 scaledНа 15 юли Църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. В този ден храмът „Св. Кирик и Иулита“ в Банкя празнува храмовия си празник. Той е единствения в Софийска епархия, посветен на св. Божии угодници.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандритПахомий, игумен на Дивотинската св. обител, архимандрит Теофан, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, протоиерей Христо Димитров, свещениците Петър Василев и Васил Танев и митрополитския протодякон Иван Петков.

В красивия и обновен храм  от рано сутринта се събраха стотици енорияши, християни от цяла София и гости на курортното градче.Тази година в чест на храмовия празник църковното настоятелство, организирано от отец Василий Топузлиев, изненадабогомолците с нова придобивка – оригинално поставена нова маса / върху дънер на дърво/, която да служи при водоосвет.

Молитвено участие на певницата взе иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, който повече от 45 години служи на св. Църква. Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на гр. Банкя, г-н Марков, както и неговите заместници и кметски служители.

 Въпреки работния ден малки и големи християни непрекъснато прииждаха към храма, за да отдадат своята почит на тези, под чийто покров израстват духовно и телесно. С дарове и цветя те пристъпваха към светите образи на мъчениците и с благоговение се покланяха пред тяхната икона.

С празнично слово за светите  Кирик и неговото майка Иулита към народа се обърнаеп. Григорий, който поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания.

По традиция след литургията в двора на храма бе отслужен празничен водосвет в близост до  поставената над входа мозаична икона на св. Кирик и Юлитаи върху новата маса.

За телесна подкрепа в края на църковната молитва бе раздадено благословено ястие на всички присъстващи, приготвено и дарено от четири фирми, сред които и местната община.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

{joomplucat:458 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content