Продължете към съдържанието

Празнични богослужения в чест на св. вмчца Марина в София

Храм Св. Марина в двора на Софийска митрополияНа 17 юли светата православна Църква отбелязва паметта на св. вмчца Марина. Единственият храм в столицата, посветен на нея, е в двора на Софийската св. митрополия и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха отслужени празнични богослужби.

В навечерието на празника вечернята с петохлебие беше предстоявана от ставр. иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, в съслужение със свещеник Васил Танев. На самия празник св. архиерейска Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин. Заедно с него съслужиха ставр. иконом Ангел Ангелов, свещеник Васил Танев и дякон Павел Маджаров. Пред храма бяха изложени за поклонение мощите на светата великомъченица Марина, заедно с нейна икона, а също и икона на св. Доростолски мъченици, подарена на Българския патриарх Неофит. При тях през целия ден помазваха с елей свещеник Лъчезар Попов и свещеник Атанас Георгиев. 
Певците, вдъхновено изпълнили песнопенията на службите, бяха ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.
В словото си в края на литургията епископ Константин припомни житието на св. вмчца Марина и отбеляза, че „докато слушаме житието на светицата, не може ние, истинските последователи на Христа Спасителя, да не се запленим от нейната силна вяра. Не може да не вземем пример от нейната постоянна и твърда вяра във Всевишния. Не може да не вземем пример и от нейното пълно преклонение и послушание… И молейки се чрез нея, Господ Бог да чуе нашите молитви, да ни удостои с благодатта Небесна и нека върху вас и вашите домове слезе тази Христова благодат.“
Отец Ангел прочете обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в което се отбелязваше и паметта на неговия приснопаметен предшественик – светейшия патриарх Максим, „благодарение на когото бе възстановено съществуването на този дом Божий, посветен на светата великомъченица Марина, в чието молитвено застъпничество той особено се уповаваше през дългите дни на отговорното си патриаршеско служение и която беше негов верен и неизменен ходатай пред престола на Всевишния.“
Митрополитският храм Св. Марина е осветен през 2009 г. от патриарх Максим. През последната година иконописецът Петър Шалъфов, чието дело са иконостасните икони, е изографисал олтара и продължава с изписването на певниците. 
 
По молитвите на св. вмчца Марина Бог да благославя всички нас и да ни укрепва с Божествената си благодат във всяко наше добро и полезно дело!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:459 limit=40|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content