Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за празника на св. Седмочисленици

IMG 0967 scaledНа 27 юли, честваме паметта на св. Пантелеймон и на св. Седмочисленици. Тази година се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски.

Красивият столичен храм в сърцето на София – "Св. Седмочисленици" отбеляза своя храмов празник с патриаршеска литургия. Заедно с кириарха на Софийска епархия  съслужиха Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, ствр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, предстоятелят на храма ставр. ик.Николай Коцев, протойерей Станко Дидов от храмовото духовенство, свещеник Сава Кокудев, ефимерий на параклиса в Богословския факултет на СУ, свещеник Васил Танев и дякони.

В края на Литургията патриарх Неофит се обърна към изпълнилите до краен предел тържествуващия храм миряни и говори за делото св. братя Кирил и Методий и техните ученици, благодарение на които славянските народи имат свой богослужебен език.

" Като истински Христови апостоли и следовници,
те отдадоха всичките си сили и дарования, целия си живот за своите братя по вяра и род, та да могат да ги укрепят във вярата и в любовта Христови, проповядвайки им съкровищницата на евангелските добродетели на разбираем за тях език и обучавайки стотици и хиляди последователи и продължители на равноапостолното си дело. Отказали се от света и подвизавайки се в ангелоподобното монашеско житие, те нямаха друга грижа, освен вечното спасение на повереното им от Господа словесно стадо, чрез неговото просвещаване и утвърждаване „върху основата на апостолите и пророците” (Еф. 2:20), с участие „в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12). Стореното от светите Седмочисленици е толкова колосално по своите мащаби и размах, и по своята устойчивост във вековете, и до днес, че те могат без преувеличение да бъдат наречени същински „строители на Българската църква” – седем непоклатими стълба на православната християнска вяра и на църковната просвета, върху които и досега се крепи зданието на нашата Патриаршия. Седем истински светилника, от които и до днес продължаваме да черпим вдъхновение в нашето служение и в своя всекидневен християнски живот и подвиг.“ – каза в словото си патриархът.

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, след което Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов като пожела Божието благословение и силата на духа на светите Седмочисленици да бъде с нас.

Ставрофорен иконом Николай Коцев изказа благодарността си към Негово Светейшество от името на църковното настоятелство, духовниците и миряните, които ревностно посещават храма, и му поднесе красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:463 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content