Продължете към съдържанието

Съборна възхвала на Божията Майка в храм Покров Богородичен

 

Икона на св. Богородица в храм Покров БогородиченНа 3 август в столичния храм „Покров Богородичен – Всех скорбящих радост“ бе отслужено поредното съборно последование на Молебен канон на Пресвета Богородица. Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В последованието взеха участие храмовото духовенство, начело с предстоятеля – иконом Николай Танев, както и свещеници от други столични храмове. На певницата псалмопенията отново бяха водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.
След чинопоследованието на Молебния канон с прочувствено слово към вярващите се обърна свещеник Лъчезар Попов. Той припомни историята на култа към Пресвета Богородица, на нейните чудеса, като се спря по-обстойно на чудото с иконата наречена Есфагмени („Заклана“ – от светогорския манастир Ватопед). Тази чудотворна икона била прорязана с нож от разгневен и ядосан монах, клисар. Прокървила. След години на молитви и покаяние Богородица дала изцеление на безумеца, но ръката му, нанесла удара, била осъдена на нетление за назидание. С тази история отец Лъчезар искаше да ни напомни, че „Дева Мария е и майка на всички християни и ние трябва да се отнасяме с уважение към Нея, както се отнасяме с уважение и почит и към нашите майки. Но много повече трябва да е почитта към нашата Небесна Майка. Чухме преди малко в молитвата към Нея, че Тя е Небесен застъпник пред Бога на всички нас, че тя е надежда на обезнадеждените, кърмителка на гладните и опора на всички християни. Без Нейната майчина любов ние сме загубени“.
 
Майко Божия, продължавай да ни закриляш и моли твоя Син и наш Господ за нас, грешните! Благодарим ти! Амин!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:468 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content