Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави литургията за Преображение Господне

IMG 1651Хиляди софиянци се стекоха в кв. "Лозенец", за да влязат заедно в радостта на чудния празникПреображение Господне, да вземат молитвено участие в духовното тържество на енорията и да получат архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави празничната св. Литургия  в столичния храм „Преображение Господне“ след като радостно поздрави и благослови многолюдното църковно събрание, което го очакваше от рано сутринта в храма. Заедно с него съслужихаБраницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Теофан, предстоятелят на храма ик. Василий Сарян с храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и двама дякони, во главе с митрополитския протодякон Иван Петков.

В помощ на свещенослужителите бяха и шест иподякони, които в по-голямата си част целогодишно помагат на духовниците в олтара.

По време на литургията народът пригласяше на певците, които антифонно пееха на двете певници и вдъхновено изпълняваха тропара на празника, а "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" звучаха мощно, уверено и единно от устата на многобройното църковно събрание.

Мнозина вярващи със своите деца се бяха подготвили и пристъпиха за св. Причастие.

Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, епископ Григорий прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове.

Към многолюдното събрание с отеческо, пастирско слово се обърна светейшият ни патриарх.

„Тавор е реалното предизвикателство пред съвременния вярващ, който, воден от веровия си устрем, постоянно трябва молитвено да се възкачва по трудния път на духовната планина. Да търси Божествените зари и чрез причастието с Божествените плът и кръв, в тайнството на светата Евхаристия,  да става причастник на новия живот, който е живот в Христа.
Главната грижа на всички нас в земния ни живот е да запазим постоянното общение с Бога в Църквата, която разкрива главната  цел на своето съществуване тук на земята – преобразяването на човешката личност и спасението на човешката душа. Честито Преображение Христово!“

Ик. Василий Сарян сърдечно благодари на Негово Светейшество за това, че възглави празника и като сподели радостта си от участието и на двамата му викарни епископи, отправи сърдечни благопожелания.

При излизането на патриарх Неофит от храма народът се стичаше да получи лично архипастирското благословение на първойерарха на Българската църква.

По традиция след духовното угощение, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:471 limit=40|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content