Продължете към съдържанието

За пореден път Богородичния канон бе изпълнен съборно на български език

IMG 0503На 12 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – и.д. протосингел на Софийска света митрополия, отслужи вечерното последование и Молебния канон на Пресвета Богородица в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“. 

Заедно с него съслужиха духовният надзорник на епархията – иконом Кирил Дидов, който е председател на храма, храмовото духовенство и свещенослужители на столични храмове. На певницата псалмопенията бяха изпълнявани от сборна група софийски клиросни певци, водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия. 
За четвърта поредна година последованието беше изпълнено на съвременен български език. Текстът на канона е преведен от гръцки оригинал от отец Кирил Дидов. За нотирането са използвани готовите ирмоси-образци. За изправянето на музикалните фрази помагат иеродяконите Атанасий и Юстин от Зографския манастир, както и столични певци и учители по църковно пеене. През 2015 г. Молебният канон на Пресвета Богородица на български език с музикална адаптация и невмена нотация е издаден в София и вече се ползва не само от свещеници и певци, но и от богомолния народ – много от миряните на днешното богослужение държаха в ръце книгата и пееха заедно.
След чинопоследованието с празнично слово към многобройните вярващи се обърна софийският протосингел. Той припомни думите на св. Николай Кавасила за Божията Майка: „Тя беше толкова почтена, толкова искрена, толкова в покаянието си, че нямаше как Бог да не избере именно нея. Чрез нея да дойде Неговият Син тук, сред нас“. Отец Ангел припомни и „Занемелите камбани“ – чуден разказ от Елин Пелин, за силата на молитвата към Божията Майка. „Това е пример, че когато сме в скръб, в своята безнадеждност, винаги можем да застанем пред лика на Св. Богородица, пред всяка една нейна икона и да просим тя да бъде застъпница пред престола на нейния Син.“ Пълният текст на проповедта можете да видите и чуете във видеоклипа по-долу.
Майко на Избавителя Христа,
приеми молитви
от смирените си раби;
за нас умолявай
Родения от тебе,
Царице на всемира,
бъди застъпнице.
(Из величанията на Богородичния канон)
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Соня Анкова
 
{joomplucat:475 limit=40|columns=3}
{youtube}VadJ5Wka6pw{/youtube}

Visits: 0

Skip to content