Продължете към съдържанието

Голям Богородичен курбан за празника Успение на св. Богородица в гр. Долна баня

IMG 0397JPGОтколешна е традицията в неделята след големия християнски празник "Успение на Пресвета Богородица", когато долнобанската енорийска църква отбеляза своя 145-ти храмов празник, жителите на рилския град и техните гости да почитат своята закрилница и покровителка Света Богородица с голям курбан.

Подготовката за него, както всяка година започна още в събота следобяд, когато след молитвата на ставрофорен иконом Пламен Димитров бяха принесени в жертва десетки животни,.
Църковното настоятелство закупи една крава, три овце дари кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов, още 20-сет овце, две кози, четири агнета и едно яре дариха и всички животновъди от града, както и благочестиви християни. Над 300 броя пък бяха пилетата за вкусната Богородична манджа. Десетки килограми пък бяха закупените от църквата и дарените от миряните зеленчуци и подправки за приготвянето на чорбата.
От ранни зори в неделния ден заприйждаха към двора на светата обител мъже и жени, деца и младежи, възрастни хора, които по традиция се включиха в нарязването на месото и зеленчуците. Запалени бяха и огньовете и в десетките казани завря вкусната Богородична манджа. Под вещото ръководство на главния готвач Кирил Драганов в късния неделен следобед всички се похвалиха с приготвения 3 тона и 500 килограма Богородичен курбан.
След празничната вечерня и водосвет, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров 35-те казана с вкусната и ароматна чорба бяха осветени и в продължение на почти четири часа раздадени на хилядното множество долнобанци и техните гости за здраве и домашно благополучие.
В празничния ден своето христово кръщение получиха 5 месечния Теодор Кьосев и 3 годишната Сани Апостолова.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:478 limit=10|columns=3}

Visits: 1

Skip to content