Продължете към съдържанието

Излезе нов диск с църковни песнопения на хора на руското подворие в София

k 1Вчера в Мраморната зала на Руския културно-информационен център с концерт бе представен новият аудио-диск на хора при храма на Руското подворие „Св. Николай“ в София.

С поздравителни слова към гостите се обърнаха вр.и.д. ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България П.В. Журавльов и настоятелят на Руското подворието архимандрит Филип, който сърдечно приветства Воронежкия и Лискински митрополит Сергий, Россшанския и Острогорогорожки епископ Андрей и Борисоглебския и Бутурлински епископ Сергий и поклонниците от Воронежка митрополия. Поклонническата група е в България с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български Патриарх Неофит на поклонение на светините на Българската Православна Църква и мощите на св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец – почитан днес като един от небесните покровители на Воронежка митрополия. В словото си архимандрит Филип топло приветства Главния секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим, диригента на Хора на Софийските свещеници иконом Кирил Попов и диригента на хора на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ г-н Димитър Димитров. Негово Високопреподобие представи на гостите издадения по случай прославлението на светител Серафим (Соболев), архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец нов аудио-диск с избрани църковни песнопения на руски и български църковни композитори в изпълнение на хора на Патриаршеското Подворие със солист Симеон Димитров.

Хорът на Патриаршеското Подворие под диригентството на Василена Ченова-Стефанова изпълни избрани духовни песнопения от новия диск. На сцената бе поканен о. Кирил Попов за дирижира създадения по негова музика тропар на св. Серафим Софийски Чудотворец. На концерта прозвучаха църковни песнопения и от композиторите Д. Христов, митрополит Иларион (Алфеев), Чесноков и др.

Концертът завърши с многолетствие.

С приветствено слово към организаторите на концерта и гостите се обърна Воронежкият и Лискински митрополит Сергий, който благодари на хора и неговия диригент г-жа В. Чинова-Стефанова за прекрасното изпълнение и подчерта големите заслуги на св. владика Серафим като последен дореволюционен ректор на Воронежката духовна семинария, който получил от св. Патриарх Тихон титлата „Богучарски архиепископ“, т.к. гр. Богучар се намира във Воронежка епархия и по този начин той винаги се е чувствал свързан с гр. Воронеж. “Нашата поклонничаска група е голяма, в нея има много свещеници и това не е случайно…Воронеж е особен град в Русия – това е градът, в който се е създавал първия военно-морски флот на Русия във времената на Петър Велики. Той е първото адмиралтейство… Създаден е цел да се положи началото на Освободителната война против османското иго преди всичко на славянските народи, които живеят на Балканския п-в. Воронеж е горд с приноса, кайто е дал и за освобождението на България“ – каза митрополит Сергий и посочи, че днес нашите народи са свързани и чрез личността на св. Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, който обиква българския народ и България като своя втора родина, обичайки и Русия, обичайки и Воронеж. „ Аз бих искал във ваше лице да благодаря на българския народ за онази голяма любов, която проявихте след революционните събития от 1917 г. Когато служих в Женева се срещах с много възрастни хора, които имаха лични спомени за тези времена, те бяха от първата вълна на руската емиграция, и сред тях имаше и хора, които са живели в София и в други български градове. И те с огромна любов разказваха за българския народ и със сълзи в очите си спомняха как българите са делили с тях последното си парче хляб, чаша с мляко, не позволявайки да умрат от глад; помагали на руснаците да си намерят работа и ние знаем, че това се отнася за обикновените хора. Но тук пристигнали и велики учени, богослови, хора с висока научна квалификация и тук те започнали своя нов живот в България. И за тази любов към нашата руска емиграция, мисля че Русия винаги ще бъде благодарна на българския народ!“ – каза още в словото си митрополит Сергий.

Свещеноиконом Кирил Попов подари на митрополит Сергий авторска партитура на тропара на свет. Серафим Софийски Чудотворец и Химн на преп. Сергий Радонежки, създадена по случай 700-годишнината от рождението на светеца в знак на благодарност за големия труд, който положи митрополит Сергий за прославлението на светител Серафим.

 

Текст и снимки: Нина Комарова

{joomplucat:483 limit=25|columns=3}

Visits: 3

Skip to content