Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие представителя за България на ВКБ ООН

IMG 4809Негово Светейшество Патриарх Неофит се срещна днес с новоназначения представител в България на Висшия комисариат за бежанците към Организацията на обединените нации (ВКБ ООН) г-н Матайс льо Рут, който е в страната ни от 5 месеца.

По време на двустранната среща, в която взеха участие и Браницки еп. Григорий и ставр. ик. Ангел Ангелов, бе обсъдена темата за бежанската криза, какви са причините за тази човешка трагедия, европейската политика по отношение на бежанците и страховете на обикновените българи пред лицето на тази бежанска вълна.

Г-н Матиас сподели, че негова основна цел е българското общество да бъде правилно и коректно информирано относно бежанците, за да не ескалират неоснователни страхове и нетърпимост по отношение на бежанците, както и останалия свят да бъде правилно информиран за отношението на българите към проблема с бежанците.

Като обърна внимание върху официалната позиция, която Светия Синод на БПЦ-БП изрази по отношение на бежанската криза, Патриарх Неофит подчерта, че за нас е изключително важно да се запази етнически баланс на територията на България, мира и сигурността на българските граждани, както и че усилията на политическите сили трябва да бъдат насочени към корена на това човешко нещастие, да се работи за отстраняване причините за бежанската криза, защото иначе усилията за справяне с последствията би била обречена.

В хода на разговора бе казано, че в България от векове мирно съжителстват хора от различни вероизповедания, че православните християни в България проявяват състрадание към действително изстрадалите от ужасите на войната хора и проявяват към тях християнско милосърдие, като им помагат с каквото могат без да ги делят по вяра и народност. Но и че българите помнят уроците на историята и тежките последствия за България от турското нашествие, което стига до Виена, но се настанява трайно по българските земи за векове и се боят от подобни трагични за страната ни сценарии.

В края на срещата Българският патриарх пожела успех на г-н Матайс льо Рут в „осъществяването волята Божия и в неговите трудове за благото на обществото”.

Текст: Александра Карамихалева

Снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:170 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content