Продължете към съдържанието

Вълнуваща премиера в двореца „Врана“ по случай Деня на Независимостта

IMG 9906На 20 септември т.г. по случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд I и 20 години от завръщането на НВ Цар Симеон II в Родината, в Тронната зала на двореца “Врана” бе представена книгата “Завръщането на Симеон II. Документална хроника в слова и дела” на Йордан Динев и новият документален филм “Монархът”, посветен на живота на Цар Фердинанд I. Събитието се проведе с почетното присъствие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита.

Специален гост на събитието бе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, съпровождан от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, протосингела на Софийска митрополия – ставр. свещ.ик. Ангел Ангелов и декана на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Александър Омарчевски. Сред гостите бяха също заместник – кметът на София г-н Тодор Чобанов, посланици, дипломати, представители на политическия, културния и обществен елит у нас, както и специално пристигналата за случая група френски общественици и културни дейци, водени от г-н Бернар Сале – президент на асоциацията “Le Valoa Monarchique”, и г-жа Никол Гарние – директор на музея “Конде”, които в партньорство с асоциация „La joie des horizons” участват в подготовката и реализацията на филма „Монархът“.
Събитието бе открито от г-жа Мълвина Господинова, историк, автор и сценарист на документалния филм за живота на Цар Фердинанд I. Тя приветства гостите с „Добре дошли в двореца “Врана“- домът на българските царе, на българското Царско семейство“ и припомни изключителното историческо значение на датата 22 септември 1908 г., от която започва летоброенето на независима и свободна България.
Новата книга „Завръщането на Симеон II” на известния предприемач и дарител Йордан Динев представи председателят на Фондация “Българска памет – Братя Диневи” историкът Стоян Райчевски. В своето изложение той запозна гостите и с дейността на фондацията, поставяща си родолюбиви цели като строителството и реставрацията на храмове, възстановяване на войнишки паметници и паметници, свързани с героичното минало на България, издаване на исторически книги и др.
Особено емоционално изказване направи авторът на презентираната книга Йордан Динев, като първо благодари за „възможността да представи книгата си в дома на българските Царе и династията, която направи България от краен санджак на Османската империя в модерна и уважавана държава.” Той изрично подчерта помирителната роля за българското общество и за Църквата на Цар Симеон и обясни, че е бил провокиран да опише спомените си от завръщането на Царя и да представи богат документален материал, защото днес за тези събития се говори малко – информация за тях липсва в общественото пространство. Авторът сподели и лични спомени от някои интересни и неизвестни моменти при завръщането и посрещането на НВ Цар Симеон в Родината.Слово произнесе и НВ Цар Симеон. Той благодари на г-н Динев за огромната помощ още от първия ден на пребиваването си в България, както и за родолюбивите му начинания. Особена благодарност бе изказана и за продуцирането на филма “Монархът”, който разкрива много непознати истини от новата ни история. Царят завърши изказването си с думите: “Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина, защото, както често пъти съм казвал, който не познава историята си, едва ли има бъдеще”.
Изказване направи и президентът на „Le Valoa Monarchique”- г-н Бернар Сале. Споделяйки чудесните впечатления от посетените места по време на престоя си в България, от богатата история и култура на нашия народ, той завърши словото си на български с възгласа „Да живее България!“
След официалното представяне започна прожекцията на документалния филм „Монархът“, съвместен проект на асоциациите „La joie des horizons” и „Le Valoa Monarchique”, втори филм от документалната поредица за Третото българско Царство (първият филм от поредицата е „Княгиня Клементина – аристократичната благодетелка на България“). Във филмовия разказ, със специалното участие на Негово Величество Цар Симеон II, са включени представители и от Франция, и от България – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският митрополит Наум, историци, общественици, които осветляват различни документални факти за изключителната роля на Цар Фердинанд в изграждането и модернизирането на следосвобожденска България, за неговото ктиторство и инициатива за построяването на много православни храмове и паметници, посветени на Освободителната руско-турска война, сред които са и паметникът на Шипка и паметникът на Цар Освободител в центъра на столицата и много други.
Филмовото повествование се води от богослова Божидар Петров, оператори на филма са Дамян Гюров и Андре Пеле, а редактор е Алена Антонова. Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова. Лентата е с продължителност един час и 25 минути. Във филма са използвани много архивни документи и богат снимков материал, а заснемането е осъществено в Chateau de Chantilly, Франция, в Русе, Велико Търново, Преображенския манастир, Плевен и София, както и в дворците „Царска Бистрица“ и „Врана“. Продуцент на филма е Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с чиято подкрепа е осъществен целият проект.

Източник: http://www.kingsimeon.bg/
Снимки: Нина Комарова
{joomplucat:171 limit=30|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content