Продължете към съдържанието

Празникът Покров Богородичен в с. Радуил

Tsarkva RaduilНа 1 октомври Църквата тържествено чества празника Покров на Пресвета Богородица. Десетки миряни от самоковското село Радуил, както и техни гости от съседните селища се изкачиха до манастира "Покров на Пресвета Богородица" в лоното на Рила, за да отбележат големия християнски празник, който е и храмов за светата обител.

Тържествена литургия и водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник протоиерей Николай Аршинков, а след църковната служба освети и специално приготвения от готвача Георги Караиванов 160 кг. телешки курбан – по традиция дар от членовете на местната ловно-рибарска дружинка "Ибър" с председател Боян Котарски в началото на новия ловен сезон.
В късния следобед пък в двора на местната църква "Рождество на Пресвета Богородица" след отслужената вечерня и водосвет от отец Николай Аршинков бе осветен и големия празничен овчи курбан от 1 200 кг., който бе раздаден на миряните за здраве и домашно благополучие. За неговата направа се трудиха през целия съботен ден десетки мъже и жени от селото под ръководството на готвачката Цветанка Угринова.
Овчият курбан-чорба бе даден в празничния ден от местното църковно настоятелство, а за приготвянето на вкусната манджа бяха принесени в жертва осем овце и десетки килограми зеленчуци, ориз и подправки.
Местните хора от почти век наричат този курбан войнишки в памет на загиналите над 40 радуилци във войните и за прослава на Покрова на Пресвета Богородица, която е спасила от гибел много мъже от селото и в нейна чест след войната те съградили високо на запад от селото тази света обител.
Интересна е историята за построяването на тази света обител.
Разказа ми я 80 годишната баба Елена Христова, която от години обгрижва манастира тук високо в планината.
На това място, наричано от местните хора "Чепилица", навремето е имало девически манастир, който е бил опожарен и разрушен по време на турското робство.
По-късно завърналите се живи от фронта войници от селото, участвали в Първата световна война съградили малък параклис в чест на Божията Майка и го нарекли "Покровна Пресвета Богородица".
При едно сражение по време на войната голяма група войници от Радуил са обградени от противника. Настъпва нощта и всички очакват най-лошото. Остава им само надеждата да се помолят на Света Богородица за спасение. И тя ги чува. Изпраща гъста мъгла и това им помага да се измъкнат от обръча на врага и да се спасят. И в знак на благодарност и признателност, когато се връщат в селото живи и здрави от фронта изграждат параклис на името на Божията Майка и то на запад в посоката, където са българската земя, род и вяра.
През 1994 година този параклис бе разширен и обновен със стаи за спане и помещения за хранене и почивка. Направена бе нова ограда, облагороден бе дворът, засадени са плодни дръвчета и много цветя.
Така местните християни със собствени средства, парични дарения, материали и най-вече доброволен труд възкресяват в нов облик тази света обител – манастирът на Покровителна Богородица.
Днес жителите и гостите на китното рилско село Радуил се радват и гордеят със своите 12 параклиса, 2 църкви и 1 манастир, обгрижвани с много любов и вяра и наричани Радуилската Малка Света гора.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:497 limit=5|columns=3}

Visits: 2

Skip to content