Продължете към съдържанието

Ресиловският манастир край гр. Дупница, отбеляза своя храмов празник

resilovo mНа 1 октомври Православната Църква почита един от Богородичните празници, който се е утвърдил от древни времена, като истинско убежище за християните и подкрепа в трудните моменти на изпитание, а именно Покров Богородичен. По този повод в Ресиловската света обител, посветена на честния Богородичен Покров, край с. Ресилово, Дупнишка духовна околия, Софийска епархия, бе отслужена на 30 септември тържествена вечерна служба, както и Архиерейска света Литургия на 1 октомври.

С благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, и съгласието на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, вечерното богослужение с чина на петохлебието и празничния водосвет, бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
В празничното вечерно богослужение съслужиха духовници от Софийска, Видинска и от Неврокопска епархии.
След вечерната молитва, посветена на Божията Майка, епископ Поликарп благослови вярващите и произнесе кратка проповед, с която, припомняйки историческото събитие на празника, насърчи вярващите християни да имат силна вяра в Бога и да бъдат уверени в това, че Бог по молитвите на Света Богородица, винаги им помага и ги благославя в живота, в радости и беди.
На 1 октомври, Ресиловският манастир бе преизпълнен с богомолен народ, който бе дошъл да се помоли на Света Богородица и да преклони своята глава пред величието и милостта на Бога.
Преди светата Литургия, тържествено в дворите на светата обител бе посрещнат Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в празничното богослужение.
С благословението на Негово Светейшество, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, както и с духовници от Софийска, Видинска и Неврокопска епархии.
Клиросното пение бе изпълнено от ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, с ръководител Методи Стоилов.
По време на светата Литургия, с благословението на Патриарх Неофит, епископ Поликарп произнесе кратка проповед. В своето слово, епископ Поликарп припомни важни моменти от живота на празника и призова вярващите християни да бъдат в своя живот достойни Божии чеда, за да придобият всичко необходимо за спасение и вечен живот и да наследят Небесното царство.
В края на светата Литургия, Негово Светейшество поздрави вярващите християни с празника Покров Богородичен и призовавайки над всички Божието благословение, ги призова да се молят на Божията Майка, Която никога няма да ги остави и забрави пред Своя Божествен Син.
По време на празника, от Негово Светейшество, тържествено бяха поздравени и църковните певци, които огласиха светата Литургия, тъй като на 1 октомври се почита паметта на св. Йоан Кукузел и пр. Роман Сладкопевец, духовни покровители на църковните клиросни певци. Той им пожела сили, молитвен дух и усъвършенстване в църковното пение, за да радват Христовата Църква със сладкопение и молитвен дух, който отваря сърцата на вярващите за Бога.
Патриарх Неофит поздрави и възрастните хора, които на 1 октомври отбелязват Международния ден на възрастните хора.
Празничната програма в Ресиловската света обител продължи с кратка фолклорна програма, след която, епископ Поликарп приветства Светейшия Патриарх и му благодари за благословението и присъствието на празника от името на Нейно Всепреподобие монахиня Мелания, игумения на манастира. Епископ Поликарп поднесе на Негово Светейшество букет от бели рози, за спомен и като знак на любов и признателност.
Патриарх Неофит благослови танцьорите и им подари по една иконичка с образа на Света Богородица, за благословение и спомен.
Всички християни се насладиха и на празничната обща трапеза-курбан, в чест на Света Богородица, прославена в Нейния благодатен покров.
Гости на празника бяха г-н Паунов, кмет на Община Кюстендил, кметовете на гр. Дупница, гр. Сапарева баня, както и на съседните населени места, който поздравиха Патриарх Неофит и получиха неговото благословение.

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

{joomplucat:498 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content