Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит поздрави вярващите по случай празника на св. Петка

IMG 1449Обичен и свиден за всички столичани е старинният митрополитски храм „Света Петка”, приглушен за всяка суета и подаващ благост и светоносен мир в самото сърце на София. Сред терзанията на тревожните мисли и злободневието на деня, на 13 октомври привечер, от този тих пристан зовящо запя камбанен звън, защото настъпваше празникът на духовната закрилница и майка на подвижническия български род – св. преподобна Петка Епиватска.

От певницата се понесоха умилни песнопения и четива, спомнящи мъдростта и смисъла на праведността и светостта. Празничната вечерня с петохлебие бе отслужена от предстоятеля на храма ик. Николай Николов, в съслужение с ик. Василий Сарян и ик. Александър Георгиев – предстоятели на столични храмове.

„Тази вечер всички застанахте със смирение и кротост, със сърца пълни с любов пред нашата преподобна майка Параскева и се помолихте. Чувстваше се тази любов и молитва и тя отговори на всички със същото. Търсете и ще намерите  – е казал Христос. Чукайте и ще ви се отвори, защото който търси, той  ще получи. И колко пъти го молеха: Помогни! Но Христос какво пита – Вярваш ли? Всички отговориха: Вярвам Господи! – Нека бъде според вярата ти.

Но ако такава няма, какво ще бъде сърцето човешко? Празно – да не дава Бог! – студено сърце, без любов, изпълнено със злоба –да не дава Бог никому. Да дава любов преизобилно, кротост, смирение – такова, каквото притежаваше нашата преподобна Параскева. Тя беше подала своята богата дреха, още като девойка, на юношата, който просеше и търсеше милостиня. Всички, които протягаха ръце към нея, тя избави. Всички, които я обичат, тя обича. Всички, които я почитат, тя покрива, наставлява, вразумява и дава благодат.

Нека да пазим тази тиха, спокойна нощ, тази благословена празнична вечер в сърцата си; да отнесем тази благодат по домовете си.” С тези думи ик. Николай утеши и благослови вярващите за празничната нощ.

В самия празничен ден, 14 октомври, с радостен празничен звън за молитвено присъствие в храма бе посрещнат първойерархът на родната ни Църква, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Празничната архиерейска св. Литургия бе предстоявана от неговия викарий, Негово Преосвещенство Бранцки еп. Григорий. В съслужение с него влязоха ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Теофан, предстоятелите на столични храмове ик. Василий Сарян, ик. Александър Георгиев и ик. Антоний Алексиев, свещ. Васил Танев, свещ. Станислав Иванов от храмовото духовенство и митрополитския протодякон Иван Петков.

След обиколката на малкия вход Негово Светейшество патриарх Неофит извърши чина по удостояването на предстоятеля на храма ик. Николай Николов с офикията „ставрофорен иконом”. В този ден Негово Високоблагоговейнство изпълни  15 години дръзновено домоустройство на поверения му Божи дом (за повече виж линк).

В края на богослужбата Браницкият епископ Григорий се обърна към богомолците и след като припомни житието на преподобната подвижница и странстването на нейните св. мощи, подчерта следното:

 „Тази, която беше неслучайно запазена в нетление и показана на нас човеците, ние трябва винаги да тачим и призоваваме за наша помощница. И трябва да знаем, че никога няма да бъдем разочаровани когато с вяра и с любов се обръщаме към нея и я призоваваме за наша ходатайница пред Божия престол. Хиляди и хиляди са нейните чудеса и до ден днешен пред светите й мощи. …Нека в този празничен ден всички ние усърдно да й се помолим и да се заречем, че ще бъдем нейни следовници. Което какво означава?

Да спазваме Божия закон, да обичаме нашия Господ Иисус Христос, да пазим чистотата на нашата вяра и да подражаваме на нейните добродетели. Но, да! Ние не можем всички да отидем в Йорданската пустиня, не можем да стоим денонощно на молитва и да се храним само с трева. Но ние всички можем да спазваме определения пост, молитвеното си правило, да вършим добрини и в света, като бъдем милостиви към нуждаещите се човеци, като подпомагаме страдащи, болни и всички, които са в нужда, пък макар и само с  добра дума. Тогава пак ще бъдем нейни подражатели, ще бъдем изпълнители на Божия закон и ще бъдем от тези, които с нейната помощ вървят към Царството Божие! „

После еп. Григорий честити на всички празника и специално на отец предстоятеля ставрофорен иконом Николай, като му пожела Божията помощ и по молитвите на св. Петка още по-усърдно да служи на светия престол и на народа Божи.

И тъй като тази година празничният ден е петък, в спомен на преп. подвижница и благословение от нея за вярващите, наместо традиционния корбан Негово Преосвещенство освети празнично коливо, което бе раздавано на пристъпващите за нафора верни.

Първоиерархът и архиереят поздравиха всички присъстващи с трикратен благослов.

Храмовото духовенство през целия ден продължи да посреща стичащия се при св. Петка народ, обгрижвайки го с думи на утеха и свежестта на светената вода.

Текст: Анула Христова

Снимки: Нина Комарова

{joomplucat:505 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content