Продължете към съдържанието

Подарък за Българският патриарх Неофит- освещаване на новото крило в Троянската св. обител – ОБНОВЕНО

osveshtavane 2016 scaled

Патриарх Неофит посрещна 71-я си рожден ден в Троянската света обител.
На 15 октомври, в чест на неговия личен празник манастирското братство бе подготвило специален дар – окончателно завършеното южно крило на манастирския комплекс.

То е третото изградено на това място манастирско крило. Първото е било построено още през 16 век от архимандрит Пахомий, когато е донесена и Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. /Тогава е била издигната каменна църква, в която да бъде поставена иконата. / Постепенно то се разрушава и според свидетелствата на пътешественици, руини от него са се виждали до 1835 г. Поради засилване на  големия поток поклонници се е наложило да се изгради наново из основи и в още по – голям размер – четириетажно здание.  В него са били разположени  покоите на игумена, а по късно и на патриарха на Българската църква. Затова било наричано „Игуменско“ и „Патриаршеско“ крило.
По думите  на Велички еп. Сионий, настоящ игумен на обителта последният, който е живял в това крило до 70-те години на миналия век е бил архимандрит Данаил Банскалията.
По инициатива на приснопаметния патриарх Максим, през 2004 година започва основно изграждане на разрушеното крило. Той става и първият дарител на строежа като през всички години на своето служение той дава не малко финансови средства / дарява цялата сума от наградата си, присъдена му от „Международния фонд на православните народи“ / и до последните си земни дни живо се интересува за състоянието и напредъка на сградата.
Активното строителство започва по времето на игумен Мелнишки еп. Генадий, който почиства останките и прави нови основи. След неговата кончина следва период на застой.  През 2011 г. за игумен на Троянската обител е назначен Браницки еп. Григорий. През следващите две години на неговото управление той възстановява работата по строежа като  укрепява покрива, поставя прозорци, прави и груба замазка. През 2014 г.  за игумен на обителта  е избран Велички еп. Сионий. С помощта на държавата, частни дарители и лични средства той окончателно завършва строежа и оборудва сградата.
Новоизграденото „Патриаршеско“ крило както вече го наричат, повтаря стила и образа на предишното, изградено е изцяло в духа на възрожденската архитектура, като е запазен и единствения останал чардак.
В него са разположени две конферентни зали за семинари и срещи. Има също 26 стаи, всяка с по две легла, баня и тоалетна, игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за подреждане на църковната собственост, устроена е ризница, където да се съхраняват всички богослужебни одежди, съдове и предмети, има и зимна градина.
Всичко е обзаведено с красиви мебели от масивно дърво, изработени от местни майстори. Стените са украсени с ценни икони и картини дарени от миряни. На видно място са сложени и награди, получавани от манастира и игумена.
Апартаментът за патриарха включва приемна, кабинет, спалня, малка кухня. Подобни помещения има и за останалите митрополити, които гостуват на Троянския манастир.
На последния етаж под сводест шестоъгълен таван е оформена синодална заседателна зала, с канапета от пурпурно кадифе. Ууредена е и друга заседателна зала, в която могат да се съберат повече от 30 човека.

Окончателното завършване на сградата е със средства от държавата /общо 1,4 милиона лева/, които допълват събраните дарения от миряни и собствени средства на манастира.
Преди да освети и открие новото патриаршеско крило, патриарх  Неофит дари на игумена еп. Сионий панагия, а на св.обител – руска икона на света Богородица, която през 2014 г. му била подарена от сестрите от Новодевическия манастир в Санкт Петербург.
Светейшият рожденик като благослови игумена пожела:” С Божия помощ, както има намерение и дядо Сионий, има още един корпус за обновление – западното крило. И с щедрата помощ на нашата държава, с жертвената готовност на нашите хриястияни, ще се осъществи и това. И му пожелаваме на дядо Сионий нов такъв успех, както днес. Много са необходимостите на живота, но каквото Бог е благословил, това и да бъде. Като се радвам на любовта на нашите християни и съграждани, вярвам, че и занапред така ще бъде в сферата на духовното строителство и на любовта, която имаме помежду си каза патриарха и завърши с думите: Българският народ има сили, с които да отстоява в трудности и робство, във войни и притеснения. Всичко е преодолял. Вярваме, със силата Господня!”- каза още той.
От своя страна еп. Сионий каза: ”Изграждането на тази сграда започна преди много години и с много труд и ревност. Всички мои предшественици градиха, строиха, а на нас се даде тази чест да стъпим в новообновеното здание, вече готово за живеене. Това е висока чест за всички нас и изказвам благодарност на всички тези, които са помогнали за построяването на тази сграда”.
Игуменът обяви че в този ден стартира и  нов сайт на Троянския манастир, който ще бъде като помощник на всеки, който иска да да се запознае с историята на обителта, да се ориентира в устройството на манастирския комплекс и да се информира за богослужебния живот на братството.
След официалната част, патриарх Неофит влезе в новото крило и покани всички желаещи миряни и гости да го  разгледат. В новата приемна той посрещна многобройните си гости дошли специално да го поздравят с рождения му ден. Сред многобройните подаръци патриарх Неофит получи и специален дар- филигранен жезъл, изработен  изцяло от сребро.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:174 limit=70|columns=3}

Visits: 1

Skip to content