Продължете към съдържанието

Откриване на център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства “Успение на Пресвета Богородица”

P1040524JPGЗа 11-та поредна година в подножието на хълма Градището край Долна баня своя храмов празник отбележи църквата "Света Преподобна Параскева Петка Българска". Тържествена Света литургия и водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което десетките миряни направиха празнично литийно шествие около храма и до стария параклис с лековитото аязмо. Присъстващите на храмовия празник – от невръстни деца, младежи до хора на преклонна възраст запалиха свещ за здраве и се поклониха пред иконата на Светицата, почитана от долнобанци от векове за своя покровителка и закрилница. Всички се поръсиха за здраве със светена вода и си наляха от лековитата вода от аязмото.

Според древната легенда в далечната 1238 година на това място край съществуващия тук женски скит са пренощували мощите на Светицата, които били пренасяни от духовници от Цариград за столицата Търново по времето на управлението на цар Иван Асен .
И когато на сутринта местните хора посетили този район видели, че край поляната е бликнал целебен извор. Първоначално построили малък дървен параклис, а в последствие и масивна тухлена молитвена стая, която съществува и до днес. В параклиса няма място за олтар и затова не се извършват тържествени литургии. Така възниква идеята за построяването на нова църква, където да се извършват църковни служби.
През 2001 година на поляната край стария параклис бе направена първа копка и положен основния камък на новата църква от Пловдивския владика Николай, който през пролетта на 2005 година тържествено я освети.
Навръх Петковден след църковната служба енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров тържествено освети новият Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства, който бе изграден по проект на министерствата на финансите и на труда и социалната политика. За преустройството на сградата от бившото военно поделение край рилския град и преустройството й в социално заведение държавата е отпуснала сумата от 480 хиляди лева. Капацитетът на Центъра е за 15 души, като до момента са наставени шест жени и мъже, а в скоро време ще пристигнат още четирима обитатели.
Церемонията по официалното откриване на новия Център за настаняване от семеен тип на хора с психически разстройства бе предшествана от приветствени думи на кмета на община Долна баня Владимир Джамбазов и заместник министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, след което те двамата преразяха тържествено и трикольорната лента. Заместник министърът Ивайло Иванов подари на директорката на Центъра Милена Мачканова икона на Исус Христос, след което тя плисна и менче с рилска вода.
На тържественото откриване присъстваха още изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев, народни представители, кметове на съседни общини, общински съветници, много граждани.
Съгласно приетата от местния парламент тази година актуализирана Стратегия за развитие на социалните услуги на територията на община Долна баня в близко бъдеще ще бъде създаден още един подобен център с капацитет за още 15 души.

Любомир Кузев  

{joomplucat:507 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content