Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на празника “Всех скорбящих радост”

IMG 9690JPGНа 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост". По този повод в столичния храм "Покров Богородичен" бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха храмовото духовенство во главе с предстоятеля ик. Николай Танев, и митрополитският дякон Иван Петков. Множество миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба. Преди началото на литургията бе постриган за иподакон шестокласникът Борис- Михаил Попов, който ще помага на храмовите свещеници. Към християните, в края на богослужението се обърна еп. Григорий.

"Много празници има посветени на св. Богородица, един  от тях е празникът "Всех скорбящих радост", който по традиция ние отбелязваме в  този столичен храм, който носи името на друг богородичен празник….Св. Богородица е бърза помощница в скърби и тя като майка на човешкия род превръща нашите скърби в радост."- започна словото си владиката и разказа за чудото станало в този ден и за празничната икона.

С думи на благодарност  и красив букет  към архиерея се обърна ик. Николай Танев, който го поздрави от името на духовенството, църковното настоятелство и енорията. С тройно многолетствие и благопожелания завърши празничната св. Литургия, след което еп. Григорий лично раздаде нафората на богомолния народ.

+++

Празникът "Всех скорбящих радост" – "Радост за всички скърбящи" възниква в края ХVІІ век, когато през 1688 г. родната сестра на Московския патриарх Йоаким, Евфимия, била неизлечимо болна. Веднъж, когато Евфимия рано сутринта дълго и усърдно се молела с Иисусовата молитва, а след това с помощта на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи от дълбините на душата си се обърнала към Небесната Царица, тя дочула сладкия глас на Богородица: „Евфимия, ти така дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички. В храма на Преображението на моя Син в Ординка е моят образ, наричан "Радост на всички скърбящи". Повикай свещеника на църквата заедно с този образ, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш изцеление от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй моето милосърдие към теб и разказвай за него на другите – за прослава на моя Син Иисус Христос и на моето име!” По милостта на Божията майка и по вярата на тази християнка Бог извършил чудо и тя се излекувала.

В памет на това чудотворно изцеление, станало на 24 октомври, е установен празникът в чест на иконата на Божията майка "Радост на всички скърбящи". И от това време, както свидетелства съставителят на сказанието за първото чудо от светата икона, „онези, които идват с вяра, приемат неоскъдняващо изцеление: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите започват да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават закрила, бесноватите приемат здрав разум, неплодните жени се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи – различни очни болести, страхования и различни привидения – и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят образ справедливо е наречен "Радост на всички скърбящи". Оттогава потокът на скърбящите към този храм не пресеква.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:516 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content