Продължете към съдържанието

Българският патриарх благослови вярващите за Димитровден

02Днес, 26 октомври, в единствения столичен храм посветен на великомъченик Димитрий Мироточиви Чудотворец, скътан сред обществени и жилищни сгради на кв. „Хаджи Димитър”, бе отслужена празнична Архиерейска св. литургия. В нея взе молитвено участие Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Под есенните багри храмът е разтворил широко врати, за да приюти почитащи великоблагодатния Божи угодник и св. му мощи и икони. Тук се съхраняват частици от мощите на св. вмчк Димитрий и св. мчк Нестор, които в днешния ден се изнасят за поклонение. Също и чудотворна икона на великия поборник, изографисана на Света Гора от иконописци на м-р „Св. Пантелеймон”, в трудното време на Втората световна война. Тя е дар от големия благодетел на Църквата ген.  Величков и пристига в София посредством самоотвержеността на неговия син, приснопаметния архимандрит Методий (Жерев).
Празничната богослужба беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Маркианополския епископ Константин. В съслужение влязоха ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит  Теофан, предстоятелят на храма ставр. ик. Антоний Алексиев, ставр. ик. Василий Сарян – предстоятел на храм „Св. Преображение”, столично и храмово духовенство.
Отец протосингелът поднесе празничното си словото, правейки своеобразен паралел между двамата особено почитани от народа ни светци, които са празнувани в календарна близост – св. Димитрий Солунски и св. Климент Охридски. Първият е мъченик, заплатил с кръвта си за христовото звание и венеца на светостта, а вторият – изкусен в словото пастир на словесното христово стадо. Тези двама Божии угодници са живели в съвсем различни епохи и обстоятелства и са достигнали светостта по различен начин. Само че Църквата винаги им е отдавала еднакво висока почит, предвид достигането им на една обща цел – Господ Иисус Христос и вечния живот. Както и заради щедрата небесна закрила и ходатайство на двамата пред престола на Всевишния.  
Сам премъдрият Охридски светец и чудотворец Климент изплита изящен словесен венец на христовия мъченик (Похвално слово за св. вмчк Димитрий): „…Радвай се Димитрие, светозарно слънце, радвай се незалязваща звезда, който с доброто изповедание извърши пресветъл подвиг и се украси заслужено с нетленния венец…”
„Но има ли нещо, което ние можем да направим днес, когато вярата ни бива подложена на изпитание и поругание?  Има, и това е нашият живот за вярата, нашето свидетелство за Онзи, за Когото презря живота си някога Димитрий. Само подражавайки на Солунския чудотворец и на Христос, можем да дадем и ние нашия принос към светостта на Църквата и трънения венец на нейния божествен Глава, защото който претърпи докрай ще бъде спасен (…)
Изпитанията и изкушенията днес, както и преди, преследват отслабване на нашата вяра и свидетелство за Разпнатия Христос. Но всички, които са в кораба на Църквата, знаем от примера на св. Димитрий и от личен опит силата на благодатта. Затова нека да преследваме същата цел и назначение на христоподражателя – живот вечен чрез Иисуса Христа. И нека с цялата Църква да възпеем славния Димитрий: „Изцели недъзите ни!” Господ Бог да милва и спасява всички ни Амин” – пожела протосингелът.
В края на светата литургия множество деца и миряни приеха от св. Тайни.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит подаде своето патриаршеско благословение на всички, които молитвено взеха участие в празничната св. литургия, призовавайки над тях молитвите на Божия угодник Димитрий Солунски.
От името на църковното настоятелство Негово Високоблагоговейнство ик. Антоний поднесе изящен букет цветя и благодари за патриаршеското присъствие и благословение.
От Светия олтар бяха изнесени мощите на св. вмчк Димитрий и св. мчк Нестор за поклонение.

Текст и снимки: Анула Христова

{joomplucat:517 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content