Продължете към съдържанието

Самоков – Алинският манастир ще бъде реставриран

alinski manastirПроектът за реставрация и консервация на църквата на Алинският манастир е един от номинираните за финансиране по Програма за развитие на селските райони. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и вече има издадено разрешение за стоеж. Алинският манастир е разположен в склоновете на Плана планина под връх Калето на 6 км. от самоковското село Алино.

Днес единствените сгради в Светата обител са църквата и една полуразрушена жилищна сграда. Алинският манастир е възникнал през 16-17в. и в годините на ранното Възраждане е бил книжовен център от местно значение. В архитектурно отношение църквата представлява еднокорабна, сграда с полуцилиндричен свод, без предверие и купол. Според запазения ктиторски надпис стенописите в нея датират от 1626г. В олтара са изобразени традиционните библейски сцени Историческа ценност представляват и големите иконостасни икони. Стенописите в алинския храм са в традициите на атонските майстори. Те са колективно дело на майстори-живописци с различен творчески почерк.
Ремонтира се и храмът „Св. Архангел Михаил” в самоковското село Поповяне. След покрива се обновява външната фасада на черквата и настилката пред култовата сграда. Строителите бързат и се надпреварват с времето, за да може този частичен ремонт да бъде завършен до храмовия празник на 8 ноември. Ето защо се работи и през почивните дни.
„Средствата се набират от дарения”, информира кметицата на селото Елена Михайлова. Дарител, пожелал да остане анонимен, е осигурил 10 хил. лв. Други благочестиви християни също са внесли своята лепта от 1000 лв. или по-скромни суми. „Добре е, че в днешно време, колкото и да е трудно, има хора, които помагат” – допълни още Елена Михайлова.
Очаква се и екип на самоковската фирма „Самел-90” да монтира, вероятно безвъзмездно, външно осветление на храма.
Предстои обаче по-сложният вътрешен ремонт. Трябва да се реставрират и част от ценните икони в черквата.
Самият храм е построен и осветен през далечната 1882 г. Стенописите и иконите са дело на известни самоковски майстори, сред които зографите Никола Образописов и Иван Доспевски.
За окончателното приключване на ремонта на този паметник на културата са необходими още средства. Ето защо от кметството се обръщат към жителите на селото и района, към фирми, бизнесмени и други състоятелни хора с молба и призив да съдействат в богоугодното дело. Така те ще изпълнят и своя морален дълг към предците, които още в първите години след Освобождението са издигнали също чрез дарения този истински храм на духовността и родолюбието.

Текст: Любомир Кузев

Visits: 0

Skip to content