Продължете към съдържанието

Празник в сърцето на София

milutinВ същинския център на София – на ул. „Съборна”, в подлеза на ЦУМ се намира църквата „Св. Петка Самарджийска”. Тя е една от малкото останали средновековни църкви, която е частично вкопана в земята и така е оформена на две нива. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници (от IV в. сл. Р.Хр.).

Малкият храм носи името на света Петка Иконийска, мъченически пострадала през ІІІ в., чиято памет честваме на 28 октомври. Наречена е още Самарджийска, защото през Средновековието около храма живеели майстори на седла за коне (самарджии), които го поддържали и вярвали, че св. Петка е тяхна застъпница и закрилница.

Настоящият храм бил издигнат през ХІ в. Преди това той бил по-широк и просторен, имал е северна и южна ниша, и притвор, които впоследствие били съборени. Най-старите запазени стенописи в храма са от ХІV в., като над тях се намира друг живописен слой, според повечето изследователи те са дело на преподобни Пимен Зографски.

В навечерието на храмовия празник бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел. Заедно ха храмовото духовенство начело с предстоятеля свещеник Георги Спасов и столични свещенослужители.

В този храм под ръководството на отец Георги от години се обучават жени, които желаят да изучават източно църковно пение. Затова заедно с утвърдени вече певци в празничната богослужба се включиха и те със своите прекрасни изпълнения.

В края на вечернята, след като бе осветено и петохлебие,  отец Ангел поздрави присъстващите и им преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 {gallery}gallery/milutin{/gallery}

Visits: 0

Skip to content