Продължете към съдържанието

Деня на народните будители в Долна баня

P 20161101 142045В Денят на народните будители и на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян и членовете на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня официално откриха поредния есенно-зимен сезон на сбирките на дневната седянка.

Първата среща бе открита от председателката на долнобанската организация на инвалидите инж. Светла Стоименова, която след като поздрави всички с празника и представи гостите на тържеството, проследи историята на Деня на народните будители, припомни десетки имена от миналото и настоящето на Долна баня, работили в сферата на образованието, културата и духовността, радетели за изграждането на училището, читалището и църквата в рилския град.
Тя представи накратко и новата книга на Цветана Кьосева "50-те най-влиятелни жени в българската история", с която участниците в дневната седянка ще се запознаят през новия сезон.
Инж. Светла Стоименова сподели и идеята си с присъстващите на празничната среща в една от стаите на градския музей, чиято сграда е и била първото светско школо в тогавашното село, да бъде пресъздадено някогашното килийно училище.
Поздравления послучай празника отправиха и поканените гости – Атанаска Лазарова – председател на пенсионерския клуб "Надежда" и бивша начална учителка, Стоянка Стринска – бивша председателка на долнобанската организация на инвалидите и също начална учителка, Георги Цветанов – бивш начален учител в СОУ "Неофит Рилски", както и инж. Георги Иванов – учител и бивш директор на ПГ "Христо Ботев".
Лиляна Иванчева пък прочете написания разказ от едно дете спомен за своята първа учителка.
От името на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" председателката инж. Светла Стоименова връчи на гостите – долнобанските будители красива поздравителна картичка с химикал и стрък карамфил, след което всички заедно изпяха химна на долнобанския клуб на инвалидите.
Празничен водосвет за здраве и благополучие на членовете на Сдружението и техните семейства извърши енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, който след като благослови присъстващите и ги поздрави с хубавия български празник, говори за видяното и преживяното от него по време на посещението си на Атонската Света гора.
Първата сбирка от дневната седянка продължи с празнична почерпка, наздравици и изпълнения на любими песни.
 
Текст и снимки: Любомир Кузев
{joomplucat:522 limit=18|columns=3}

Visits: 0

Skip to content