Продължете към съдържанието

На Архангеловден в Долна баня

P 20161108 101507 HDRДесетки миряни от ранни зори на необичайно топлия и слънчев Архангеловден изпълниха енорийският храм “Успение на Пресвета Богородица” в Долна баня, за да присъстват на тържествената служба, послучай големия християнски празник в чест на Събора на Свети Архангел Михаил.

Божествена Света литургия отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, а църковната служба отново бе украсена с чудесните песнопения на женския храмов хор с ръководител Румяна Дамянова.
Миряните запалиха свещ за здраве, поклониха се пред иконата на Светеца и се помолиха за здраве и по-честити дни в живота.
След църковната служба пред храма за здравето на именяците техни близки и роднини раздаваха хляб, жито и сладкиши. По традиция на Архангеловден Йорданка Рименова си направи древния християнски обичай петохлебие, след което раздаде на миряните от приготвената храна – погача и курбан за здраве и благополучие.
На Архангеловден своето христово кръщение получи първородния тримесечен син Михайл на Маргарита и Станислав Стоимирови, а света христова венчавка извърши отец Пламен Димитров на младото долнобанско семейство Антония и Георги Станоеви.
Десетки именяци от рилския град си направиха у дома водосвет за здраве и благополучие, както и си осветиха традиционния печен курбан в очакване на гости на празничната трапеза.  

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}gallery/08-11-2016{/gallery}

Visits: 0

Skip to content