Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за Архангеловден

IMG 2375„Ангелските сили да бъдат с нас сега и во веки!” – това пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит  на Архангеловден  в митрополитската  катедрала „Св. Неделя” след като възглави празничната литургия в чест на св. ангели.
Празникът „ Събор на св. архангел Михаил”- 8 ноември  особено тържествено се чества в митрополитската  катедрала "Св. Неделя", тъй като  северният престол в храма е посветен на небесния архистратиг Михаил поради което този ден се  чества като втори храмов празник.

За радост на църковното изпълнение в чест на празника тази година бе поставено  ново облачение на северния св. Престол- месингов обков и поставено ново св.  Евангелие, поръчани специално от Украйна.
В празничната литургия в съслужения със Светейшия владика участие взеха Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев и двама дякони.
Храмът бе изпълненен с богомолци,  които са приели катедралата за свой енорийски храм и място, където могат да получат надежда и духовна утеха.
По време на свещеническото причащение празнично слово за този чуден ангелски празник произнесе протойерей Никола Цурев.
В края на литургията Негово Светейшество се обърна към многобройните богомолци с празнично слово за този чуден ангелски празник. Той говори за Божието устроение на небесните ангелски чинове, за помощта, която те оказват на човешкия род и за молитвената готовност, с която да свидетелстваме за нашата почит към тях.
С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, а Негово Светейшество като даде своя първосветителски и отечески благослов и поздрави отново всички с празника на небесните сили, поднесе специално поздравление към отец Ангел Ангелов, който в този ден чества и своя имен ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:527 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content