Продължете към съдържанието

Столичният квартал “Модерно предградие” посрещна частица от мощите на св. Мина – фоторепортаж

IMG 2707JPGХрамът „ Св. Мина“ в столичния квартал „Модерно предградие“се сподоби с частица от мощите на своя покровител. Тя бе дарена в навечерието на празника на светеца – 10 ноември и бе пренесена с литийно шествие в храма. Частицата е дарена от монасите на скита Карулия на Света Гора и е направено в знак на благодарност за възстановяването на килията им, осъществено от Андрей Кристов, председател на Балканското атонско сдружение.

Тържественото шествие бе предвождано от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и в него се включиха десетки столични свещенослужители и миряни. Достигайки до храма бе дадено началото на празнична вечерня, по време на която миряните имаха възможност да се поклонят на светинята. В края на последованието за „четец и певец“ на БПЦ бе постриган осемгодишния Стефан, който ще помага на храмовото духовенство.

С пастирско слово за подвига и духовната мощ на св. Мина се обърна еп. Григорий. Той връчи на г-н Андрей Кристов благодарствена грамота, подготвена от църковното настоятелство, с председател протойерей Серафим Петров и икона с образа на св. Богородица.

В чест на празника дарители са подготвили и друга светиня за храма- голяма икона с образа на св. Мина в цял ръст. По думите на о. Серафим след като са пристигнали мощите на светеца мнозина миряни са пожелали да съдействат за благолепието на храма.
+++
Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:528 limit=30|columns=3}

Visits: 2

Skip to content