Продължете към съдържанието

Празникът на св. Мина в Обрадовския манастир

IMG 3072JPGНа 11 ноември Православната църква почита св. великомъченик Мина и Божиите угодници Виктор и Викентий. В този ден хиляди християни, с надежда да се случи чудо в живота им, се отправиха към манастира “Св. Мина”, кв. "Обрадовци", за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца в манастира и да попросят от него помощ и закрила.

Манастирът „Св. Мина“ край София е единственият у нас, който носи името на светеца. В празничния ден той е особено посещаван. Млади и стари, мъже и жени, малки и големи деца се стекоха в светата обител и чакаха търпеливо реда си в дългите опашки, извили се пред иконата на св. Мина. Непрестанният поток от хора приличаше на литийно шествие и в двете посоки, тъй като множеството носеха икони, които да осветят в манастира, а други си купуваха от него, за да си ги отнесат в домовете. Празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки  еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и. д. игуменът протойерей Борис Петров, софийски свещенослужители и митрополитския протодякон Иван Петков.За първи път тази година бяха изнесени за поклонение частица от мощите на св. Мина, дарени от Вселенската патриаршия на манастира през 2010 г. В специално изработена мощехранителница те бяха поставени в център на храма и пристъпващите поставяха и вземаха за благословение осветени памучета.
В края на литургията епископът припомни мъченическия подвиг на св. Мина, който по Божия промисъл просиява, и представи чудотворната икона на св. Мина и многобройните чудеса, станали веднага след освещаването й през 1949 г., ставащи и до днес.
Справка:
Манастирът се намира на около осем километра североизточно от гр. София, в землището на бившото село Обрадовци, в чертите на днешния квартал „Бенковски”, сред красивите ливади на южния бряг на Владайска река. Мост над нея ни отвежда пред портите на светата обител „Св. великомъченик Мина”.
Старо предание разказва, че манастирът е раннохристиянски, основан още в римско време, а през ХІ век на това място е имало християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора, където християни са се подготвяли за поклонническо пътуване или подвизи преди да тръгнат за монашеската република на Атон.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:529 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content