Продължете към съдържанието

Храмовият празник в столичния квартал “Модерно предградие”

IMG 2805JPGНа 11 ноември Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий. В столичния квартал „Модерно предградие” се намира единственият енорийски  храм в София, построен в чест на свети великомъченик Мина.
По повод храмовия празник на този храм,  с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена празнична св. Литургия от Маркианополски епископ Константин.

В съслужение взеха участие протойерей Серафим Петров, предстоятеля на храма, ставрофорен иконом Александър Георгиев, протойерей Христо Димитров, свещеник Петър Василев и столични свещеници.
В празничния ден  множество християни се отправиха към храм “Св. вмчк. Мина”, за да участват в архиерейската св. Литургия и се поклонят пред образа на светеца.
От рано сутринта потока на благочестиви хриситияни не секваше, всички развълнувани, че ще могат да се поклонят пред мощите на светеца, пристигнали от Света Гора за вечно съхранение в храма. Изпълнени с вяра и надежда християните прииждаха в тържествуващия храм, а  работният ден не попречи на богомолците да покажат своята почит към св. Мина и получат утешение.
Храмът, посветен на Христовия войн, не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, затова пък можаха през цялото време да са съпричастни към църковната молитва, благодарение на доброто озвучаване в двора на храма, а други очаквайки  реда си да се помажат с осветен елей  мълчаливо слушаха моленията. През целия ден, до късно след обяд не спираше потока на вярващите желаещи да се докоснат до светинята и да се поклонят пред новата икона в цял ръст на светеца, дарение от благочестиви дарители.
По традиция бе  осветено ястие, което бе раздадено на всички присъстващи за благословение
В края на литургията протойерей Серафим Петров разказа за мъченическия подвиг на св. вмчк Мина и за великото чудо което се случи на храма а именно пристигането на светите мощи на”Св.вмчк Мина” Котуански, за вечно съхранение в храма.
Маркианополският епископ Константин поздрави от името на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит,  председателя на храма протойерей Серафим Петров, който неуморно се грижи за благолепието на храма, като му  пожела духовни сили и успешна работа в духовното обгрижване на благочестивата енория и облагородяването на храма.

Текст и снимки: храмовото духовенство

{joomplucat:531 limit=13|columns=3}

Visits: 0

Skip to content