Продължете към съдържанието

Ръкоположение, офикия и нов енорийски свещеник в столичния храм “Св. София”

IMG 3566JPGВ неделния ден на 13 ноември, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. София“. Тя бе възглавена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с Негово Преосвещенство бяха софийският протосингел и предстоятел на храма- ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и цялото свещенство от столичния храм „Покров Богородичен“ во главе с предстоятеля ик. Николай Танев.

По време на св. Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Павел Пенчев Маджаров. Новият свещеник  е роден през 1975 г. в гр. Смолян. Придобил е средно образование през 1993 г. в Природоматематическата гимназия в Смолян. Отбива военна служба през периода 1994-1995 г. и продължава образованието си в Богословския факултет на СУ. През 2000 г. придобива магистърска степен от БФ, а след пет години (2005) получава диплом и за завършено висше образование от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Право“. Работи като юристконсулт и като сътрудник на адвокатска фирма. При ръкоположението му за дякон на 21. 06 2015 г. епископ Григорий му даде името Павел. Владиката му отправи пастирски наставления за новото служение и му пожела много духовни сили и дръзновение в попрището на свещенослужител на Българската православна църква.

Празнична проповед върху неделното евангелско четиво произнесе протойерей Йоан Карамихалев. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит  в края на литургията  отец  Карамихалев бе отличен с офикия "иконом”, който вече 15 г. свещенодейства в Православната ни църква. 

В края на празничната Литургия еп. Григорий представи на църковното изпълнение новия свещеник Васил Танев, който от днес се причаслява към духовенството на старинния столичен храм. Той прочете решението на Софийския митрополит Неофит  и му отправи благопожелания.

Новоназначеният свещеник е роден през 1984 г. в София. Основното си образование е получил в Руското училище „Максим Горки“. Продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която успешно завършва през 2004 г. След като отбива военната си служба, продължава образованието си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където през 2010 г. придобива бакалавърска степен. Започва работа като възпитател в Софийската духовна семинария през 2006 г., след което през учебната 2010/2011 става преподавател по Нов Завет в духовното училище. През 2011 г. е назначен за секретар, а след това и за зам.- ректор, отговарящ за материална база в училището. През 2015 г. преминава на служение в Софийска епархия като е назначен за дякон по църковната  администрация при Софийската св. митрополия. През м. април т. г. е ръкоположен за свещеник от Браницки еп. Григорий.

Викарният епископ благодари на всички, които се трудят в древния столичен храм и преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество като предостави на новия свещеник и новоназначения в храма отец да раздадат нафората на многобройните миряни, дошли да получат Божието благословение в  неделния ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Здравко Кънев

{joomplucat:532 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content