Продължете към съдържанието

Иконата „Св. Богородица Всецарица“ вече трети ден е в столичния храм “Св. Кирил и Методий”, кв. Красно село

IMG 4263 scaledВече трети ден иконата на Божията Майка „Всецарица“ пребивава в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Красно село и вярващия народ може денонощно да оправя молитвите си към нея. 
Иконата „Св. Богородица Всецарица“ е уголемено и точно копие на оригинала, който се намира във Вотопедския манастир манастир, Атон.
Копието, изготвено и осветено на Света Гора, бе дарено на българските християни през април т.г. за духовна подкрепа и утешение на всички нуждаещи се.  

По предложение на църковното настоятелство, с предстоятел протойерей Стефан Стайков, в чест на предстоящия празник Въведение Богородично иконата, която постоянно пребивава в Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян“ бе донесена от йеромонах Никанор, игумен на манастира. 
Тя  е  известна с многото си чудеса и благодатна помощ на хора с онкологични заболявания, бездетие и пострадали от чародейства и магии. 
Отец Никанор споделя, че иконата е дар не само на Църногорския манастир, а и на цялата Българска православна църква, неделима част от която е и манастирът "Св. Св. Козма и Дамян". 
„Донесохме я, за да може да помогне на всички онези, които страдат от такова заболяване"- казва той, а отец Стефан говори за множеството чудеса които стават.
„ Има записани лични разкази от хора за изцеряване на онкоболни. В последно време се забелязва зачестяване на чудотворене на тежки зависимости – наркотици и алкохол. Не е обяснено, но е факт, че иконата и нейните копия правят чудеса“- споделя той.  
На 18 ноември иконата „Всецарица“ бе тържествено посрещната в София на площада  между булевардите "Братя Бъкстон" и "Тодор Каблешков" и с литийно шествие бе пренесена в църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Непосредствено след пристигането й, от 20, 00 часа започна всенощно бдение по светогорска традиция. 
Светогорските бдения представляват свързани в едно всички последования от вечерното и утринното богослужение, заедно с петохлебие и акатист, и завършват със св. Златоустова литургия. На всички тези богослужби песнопенията се изпълняват пространно, антифоно от два клира, като повечето от тях са по утвърдени от традицията светогорски мелодии. 
Продължителното църковно последование, което продължи 8 часа бе отслужено от храмовото духовенство и предстоявано от йеромонах Никанор, който с лекота и непосредственост ръководеше правилното изпълнение на чинопоследованието. Песнопенията бяха изпълнени от двете певници: на дясната бяха застанали клиросни певци от София,  ръководени от Андрей Касабов, а на лявата- певци, ръководени от отец Владо Тасков от гр. Сандански. През цялата нощ те изпълняваха неуморно пространните църковни песнопения, а педесетината човека останали да ранни зори в храма, с благодарност и гореща молитва се обръщаха към св. Богородица- бърза Помощница  и Утешителка на призоваващите я. 
Богослужбата преминаваше ту в празнична тържественост, придружена от въртящи се многобройни светилници, ту в уединеност и вътрешна молитва, подтикната от мъждукащата светлина на кандилата и кроткото четене на псалми.
През цялата нощ вярващите коленопреклонно се поклоняха на чудотворния образ на Небесната Покровителка и Застъпница, която изпълни сърцата на всички ни през тези часове на молитви и славословия. Църковното изпълнение пееше и се молеше с „едно сърце и една уста“ и въпреки телесната умора с духовна радост и пълнота посрещаше настъпващия ден.
В края на последованието предстоятелят – протойерей Стефан Стайков благодари на присъстващите за тяхната самоотверженост и обяви богослужбите за следващите дни.
По време на престоя на Чудотворната иконата, храмът остава отворен денонощно и ще се извършват богослужения и молитвени последования. Светинята ще остане до утре- 21 ноември, когато Църквата празнува "Въведение Богородично" и Деня на християнското семейство и младеж.

Предвижда се тя да отпътува обратно към Църногорския манастир в следобедните часове.

Текст и снимки : Весела Игнатова 

{joomplucat:536 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content