Продължете към съдържанието

„Да бъдеш учител, но най – вече да бъдеш ученик“ -Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи литургия в патриаршеската катедрала- ОБНОВЕНО

20161126 090203В третият ден, в който Честната глава на великия български отец- светия – св. Климент архиепископ Охридски Чудотворец пребивава на българска земя / 26 ноември/,  край светите му  мощи поставени  в патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, с когото съслужиха  ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Йоан Чикалов, председател на столичния храм "Св. Параскева" и дяконите: протодякон Александър Нешев и Деан Коруноски.

В края на богослужбата с присъщото си красноречие митрополит Йоан произнесе прочувствено слово за великия наставник и учител- св. Климент, който  имал високия дар да бъде ученик цял живот до смъртта си.

Този дар на ученичеството не на всеки се дава. –  започна словото си митрополит Йоан. Да бъдеш ученик това значи  да  бъдеш смирен. Да бъдеш ученик, това значи  винаги да  смяташ себе си за слаб и недостоен, да бъдеш ученик – това значи да имаш признателност и разбиране за онези хора, които са били твои учители. А когато учители са ти били св. равноапостолни, просветители- славянобългарските  братя Кирил и Методий няма как да не осъзнаеш дара на ученичеството. Св. Климент като ревностен последовател на своите учители остави безсмъртно творчество в полза на св. Църква.

В тези дни ние сме благодарни на цялото българско съсловие – български учени, композитори творци, диригенти, изпълнители, певци които възпяват, прославят чрез слово и текст и чрез музика паметта на  Св. Климент. Трябва да споменем и онези които изучават трудовете на св. Климент като:  проф. Климентина Иванова, проф. Георги Попов, като проф. Аксиния Джурова една плеяда учени, богослови  и филолози, които ни представят словата на св. Климент. Това е един много отговорен труд в изследването на житията, написани от светии в онази епоха…  За нас е много важно да разбираме, че трябва да имаме по – голяма почит към българските светиите и към св. Климент.“ – каза владиката и продължи:

„Ако има нещо велико на земята което Бог проявява в света, това е съществуването на св. мощи по думите на св. Йоан Златоуст. Едно от чудесата в Църквата е благодатно проявление на Божията милост чрез появата на светите мощи. То свързано с нашата вяра, с нашето учение, с нашата надежда. И с това кой какъв живот е живял спрямо Бога и изпълнението на Божиите заповеди.

Светите мощи свидетелстват, че тези светии и днес са сред нас и духовно, и реално.  Защото са възлюбили Бога от всичката си душа, от всичкия си разум и с всичката си сила и са възлюбили ближния си като себе си. Това е най- важното и за нас: отговорът на въпроса как да живеем. Това е живота на светиите в изпълнението на тези заповеди…. При нас сега е Честната глава на св. Климент, донесена от митрополитът на Верия- Пантелеймон– и това е голяма Божия милост към нас, българите. Благодаря на Бога за възможността в днешния скромен ден, след тържествено честване на св. Климент, когато той продължава да е тук, където тупти сърцето на България да отслужа св. Евхаристия в патриаршеската катедрала….Никога не преминава онази велика идея заложена от св. Климент: да бъдеш учител, но най – вече да бъдеш ученик. На нас  Господ да ни даде да бъдем добри ученици на тези, които са били преди нас и добри учители, които са ще оставим след нас. Да помним заветите на онези, които вече не са сред нас и векове наред са оставили своите напътствия и опит. Нека Бог да ни помилва да ни прощава волните и неволните грехове и се помолим заедно : Светителю отче Клименте, ти който облагодати със своето слово българската земя,  бди над нас и ни вдъхновявай да живеем със страх Божий, да имаме твоето дръзновение в Бога и да умираме с твоята любов в името на Небесния ни Отец. Амин.“

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:185 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content