Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия и офикии за празника на св. Варвара

 IMG 0111JPGНа 4 декември Православната ни Църква чества паметта на св. великомъченица Варвара, съвместно с паметта на преп. Йоан Дамаскин. В пристройка към столичния храм “Св. Преображение Господне”,  в столичния квартал "Лозенец" от десетилетия е устроен параклис в чест на светицата, поради което този ден се счита и празнува в енорията като втори храмов празник.

От десетилетия в храма се покои и частица от мощите на светата девица. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в Киев – град, известен със своето благочестие и святост.)
И тази година празникът бе почетен с особена тържественост. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната възкресна литургия. Заедно с него съслужиха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ставроф. ик. Мина Минчев – председател на митрополитската катедрала на „Св. Неделя“, ставроф. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православната църква у нас, храмовото духовенство во главе с председателя ик. Василий Сарян, предстоятели на столични храмове и двама дякони.
Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци. Десетки софиянци се стекоха към храма и го изпълниха до краен предел. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя. В центъра на храма бе поставена за целувание и обща икона с образите на светците, които в този ден се честват от Православната църква.
За молитвеното настроение на богомолците допринесе прекрасното изпълнение на църковните песнопения от двете певници. Според традицията литургичните песнопения бяха изпълнени на владеещия глас т. е. на  седми глас, труден и за опитните в певческото изкуство.
Преди началото на литургията бе осветена окончателно завършената в корабната част храмова стенопис. Вече дванайсет години откакто  храмът е отново под попечителството на каноничната Българска православна църква  и следвайки примера на своя патронен празник,  той е изцяло обновен и преобразен.
Украсен със свежи цветя, с обновен солей със светлопропусклив оникс (камък със свойството на прозрачнаст), с нови красиви свещници кореспондиращи с вътрешния интериор, с многобройни висящи кандила, църквата приветливо посрещаше всички, които в празничния ден дойдоха да отдадат своята почит и преклонение към светицата.
В началото на св. Литургия  патриарх Неофит даде офикия „ставроф. иконом” на председателя на храма отец Василий Сарян.
Новоотличеният свещеник е роден на 5 октомври 1972 г. в гр. Ереван , Армения. Основно и средно образавание придобива в гр. София. Висше образование със степен „магистър” придобива през 1995 г. в Богословския факултет на Софийския университет. През м. юли 1998г. е ръкоположен за дякон, а месец след това и за свещеник от Велички еп. Галактион. През 2005 г. е отличен с офикия „протоиерей” от Знеполски еп. Николай, тогава викарен епископ, а през 2010 г. с офикия „иконом” от  Знеполски еп.Йоан, тогава викарен епископ.
Събрани за обща молитва, вярващите отправяха прошения към св. великомъченица, радваха се на архиерейското присъствие и се вдъхновяваха духовно за усърдна молитва от източните песнопения, изпълнявани антифонно от двете певници. В края на литургията мнозина пристъпиха за приемане на св. Тайни.
Проповед за християните, избрали мъченичеството, и за твърдостта при изтезанията на нежната и красива девойка Варвара, с присъщата си емоционалност произнесе митрополит Йосиф.
В края на св. Литургия  бе отличен с офикия "протойерей" свещеник Любомир Стоянов от храмовото духовенство, който вече 15 години служи на Българската църква.
Протойерей Любомир е роден на 28.11.1983 г. в гр. Враца. Основно образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Висше обазование придобива в Богословския факултет на СУ. През 2009 г. е ръкоположен за дякон, а година по- късно за свещеник от Знеполски еп. Йоан.
След отпуста на богослужбата митрополит Йосиф се обърна отново към множеството църковно изпълнение и сподели своите мисли за живота зад океана.
"Ние правим всичко възможно св. православие в края на 21 век да бъде вярата на Америка. Това е нашата вяра. Това е нашата проповед. Това е нашето спасение. Както са казали св. отци на 7- вселенски събора : Ние сме правата вяра. Ние сме едната свята съборна и апостолска църква. И както казва св. Александър Невски на католиците и на онези, които не са искали Русия да бъде православна- ние знаем нашето учение, а вашето не приемаме. И както св. Варвара се е молила са всички хора, така и вие споменавайте в молитвети си  нас, които сме далече от родината ни."- каза дядо Йосиф и отбеляза голямата промяна, която има в този храм.
"Отец Василий пое в Светия Синод една много критикувана и осъждана работа- църковните имоти. Той прояви синодално достойнство, което защити с усърдната си работа – намери имотите, извади документите им, направи и съгласува  договорите за наеми. Издири имоти, които ние не знаехме… Освен председателските му успехи ние прибавяме и неговите синодални постижения. Той е наш трудолюбив труженик и за затова е достоен за тази офикия."- каза още архиереят и завърши: " Поздравявам ви с празника на св. Варвара. Тази обич, която имам към светицата ми я завеща Левкийски еп.  Партений. И вие поддържайте традицията, молете се на св. Варвара, обичайте и посещавайте храма."
Митрополит Йосиф подари на отец Василий преведените на английски език жития на българските светии и книга със служба на св. Йоан Рилски, подготвени от неговата митрополия.
От своя страна ставр. ик. Василий Сарян благодари с красиви букети на високите гости, а патриарх Неофит благослови църковното настоятелство, певците, новоотличените свещенослужители и всички, които в красивия декемврийски ден дойдоха за съборна молитва.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видеоматериал от празничната литургия може да видите на адрес: 

http://imedia.bnt.bg/predavanyia/sa-obshteniya/nedelna-liturgiya

{joomplucat:551 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content