Продължете към съдържанието

Сливенският митрополит Йоаникий получи награда за „Сграда на годината“ 2016

IMG 0760JPGНа 13 декември т.г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий получи най- голямото отличие – статуетка и грамота  от Националния конкурс„Сграда на годината“ за новопостроения храм „Успение Богородично“ в гр. Ямбол.

На тържественото събитие в Ивент център, „Парадайз“ се събраха близо 1000 човека, които са водещите в България инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и всяка година / от 2002г./ отличава най-добрите постижения. Той се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП, а медиен партньор на събитието е БНТ.

Най-значимите реализации в Българияпрез годината преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности, а тази година за първи път  сградите се оценяват и от детско жури.

На тържествената церемония митрополит Йоаникий се обърна към стотиците присъстващи и подчерта какво е православния храм и че той не е само сграда, която говори за земното, но той е част и от небесното битие.

 „Когато стоим в храма мислим, че сме на небето Богородице Дево!" – каза митрополитът и пожела:" Духът и чистотата, духът и добротата не трябва да бъдат загасени, защото тогава настъпва мрак в душите и неуспехи в живота.“- каза още той.

Първата копка на храм „Успение на Пресвета Богородица” в квартал „Аврен“ гр. Ямболе направена на 1 ноември 2010 година. Храмостроителството е започнало с проект на покойния вече архитект Семерждиев, който го е направил дарение. Строежът е осъществен с основното ктиторство на сем.Кольо и Христина Колеви, които работят в памет на своя син арх. Жельо Колев.

Освещаването на храма е извършено от Сливенския митрополит Йоаникий на Господския празник – Сретение Господне / 2 февруари /. т. г.  и се уточнява, че това е първата съградена  църква  в  Ямбол от 128 г.

 Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:189 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content