Продължете към съдържанието

Хиротония на Мелнишкия епископ Герасим

Мелнишки епископ ГерасимНа 18 декември 2016 г., Неделя пред Рождество Христово, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” главният секретар на Св. Синод архим. Герасим бе ръкоположен с титлата „Мелнишки” за епископ на БПЦ-БП. Св. Литургия беше възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Участие взеха и митрополитите – на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновскит Григорий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим и Русенският Наум, заедно с Браницкият епископ Григорий и Адрианополският епископ Евлогий, както и монаси и свещеници от цялата страна.

И на вечернята, съединена в съботната вечер с утренята, както и на св. Литургия песнопенията бяха изпълнявани от хор "Св. Наум Охридски", воден от г-н Андрей касабов, секретар на Софийската св. митрополия. Целият храм беше изпълнен с богомолен народ, дошъл да присъедини своя глас към възгласа „Достоен”. 
Нареченият за епископ беше воден от архимандрит Пахомий (игумен на Дивотинския манастир) и протодякон Иван Петков.
В края на богослужението Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе напътствено слово към новия архиерей (вижте пълния текст). В отговор Мелнишкият епископ Герасим благодари и изрази вълнението си на прага на своето ново служение и надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, за да може с усърдие и достойнство до края на дните си да носи тежеста и отговорността на архиерейското служение (вижте пълния текст).
Още за хиротонията на новия епископ на Българската православна църква вижте на официалния сайт на Св. Синод.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Камера: Любомир Върбанов
 
{youtube}LJ5d0g4iDh0{/youtube}
{joomplucat:190 limit=60|columns=3}

Visits: 8

Skip to content