Продължете към съдържанието

Академично тържество във връзка с началото на кампанията по събиране на средства за построяване на храм “Всички български светии”

church 2На 14 декември 2016 г. в Аулата се проведе тържество по повод стартирането на кампания за набиране на средства за съграждането на храм, наречен „Всички български светии”, на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”.

С решение на Академичния съвет от 6 юли тази година инициативата официално стартира. На 13 юли, на заседание на епархийския съвет към Софийската Митрополия, бе даден ход за изграждане на храма.

На 1 септември 2016 г. се проведе учредително събрание на инициативния комитет за изграждането на православния храм. На събранието беше избрано църковно настоятелство, както и негов председател и секретар-касиер. За председател беше избран отец Георги – енорийски свещеник при храм „Света Троица”.

Тази идея за съграждането на храм е с благородната цел да се съживи вековната българска православна традиция. Инициатори са група колеги, включително досегашният ректор проф. дтн инж.-мат. Петър Колев и настоящият ректор проф. д-р Даниела Тодорова.

Във своето слово проф. Тодорова подчерта: „Това начинание – построяването на православен храм, ще ползва всички хора, които се намират на територията на нашия университет. В него ще могат да влязат и да споделят своите нужди и преподаватели, и студенти, и служители, а защо не и работници и служители на други фирми. Неговите врати ще бъдат отворени денонощно за всеки човек, изправен пред труден избор или решение, сблъскал се с несгодите на съдбата и проблемите на ежедневието. За да бъде, обаче, съграден този храм, са нужни немалко средства. Затова днес ръководството на нашия университет, заедно с църковното настоятелство, организираме това тържество и символично поставяме началото на кампания за набиране на средства, които ще направят идеята ни осъществима и реална. И нека всеки бъде насърчаван от позива на сърцето си, и да даде своята лепта, воден от най-чисти подбуди”.

Гости на тържеството бяха: отец Ангел – протосингел на Софийската Митрополия, доц. Димитър Димитров и доц. Клара Тонева – преподаватели в Богословския факултет на Софийския университет, отец Георги – предстоятел на новостроящия се храм. Отец Ангел произнесе прочувствено слово за вярата и нейната роля за духовното развитие на човека. Доц. Тонева представи лекция на тема „Вярата и светът днес”. Преподавателят от ВТУ „Тодор Каблешков” доц. Димитър Димитров запозна присъстващите с презентация, посветена на неговите поклоннически пътувания в Света гора, Атон.

За желаещите да подпомогнат построяването на храма беше поставена кутия за дарения. Всеки, който иска да се запознае с повече подробности по инициативата, може да посети сайта на храма, намиращ се на страницата на ВТУ „Тодор Каблешков”. Там е изписана и банковата сметка за набиране на парични средства.

Автор: ВТУ "Тодор Каблешков"

{joomplucat:556 limit=9|columns=3}

Visits: 0

Skip to content