Продължете към съдържанието

Празник в столичния храм „Преп. Наум Охридски“

IMG 3871С архиерейска св. Литургия църквата „Преп. Наум Охридски“ отбеляза своя храмов празник на 24 декември 2016 г. Светата богослужба бе оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, свещениците Радослав Трайков и Владимир Дойчев от храмовото духовенство и митрополитския протодякон Иван Петков. Успението на Охридския чудотворец е на 23 декември, но празника на светеца беше отложен с един ден заради богослужебната особеност, когато Рождество Христово е в неделя.

Преди началото на светата Литургия за „четец и певец” на Българската православна църква бяха постригани Симеон Симеонов и Антоний (Дайлис) Витолс, на които владиката  благопожела с ревност да служат на певницата и в св. олтар. Редовният енорияш Антоний беше воден от сина си, също Антоний, който получи своето пострижение само преди месец в Зографската св. обител, на зимния празник на св. вмчк. Георги.
За молитвеното настроение на богомолците допринесе антифонното пеене на църковните певци от енорията, подпомагани от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия и главен псалт на храма-домакин. Същият хор изпълняваше песнопенията и при светата хиротония на епископ Герасим само преди седмица, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ (вижте репортаж). 
По време на свещеническото причастяване с проповед за преподобния към богомолците се обърна отец Владимир Дойчев: “Целият живот на св. Наум е едно очакване на Господа, едно преследване на Господа, едно търсене. Така както източните мъдреци търсели родилия се Цар и следвали звездата, така и св. Наум последвал сияещите като звезда двама свои отци, двама свои наставници и тръгнал към Господа… И накрая на живота си, облян в покайни сълзи, намерил Царя на Славата не лежащ като безпомощно дете, а на Своя престол, носен от херувимите. И така както, презрели Ирода, мъдреците се върнали в дома си по друг път, така и презрял тоя свят и намерил Господа в слава, св. Наум се връща при нас по друг път, по друг начин – вече като покровител, като такъв, който не може да бъде изкушен, като такъв, който сам на изкушаваните може да помогне… Мъдреците Му принесли злато, смирна и ливан, св. Наум Му принесъл повече – принесъл Му сърцето си. И ние това трябва да направим – знаейки и помнейки, че Той, в каквито и трудности да се намираме, няма да ни остави… Обикнал Господа св. Наум и получил Божието. И ние да обикнем Него, а не света….“.
В края на своята първа самостоятелна архиерейска св. литургия Мелнишкият епископ Герасим, поздрави присъстващите и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. „Щастливи сме ние и честити, че имаме такива просветители и такива ходатаи пред престола на Всевишния като св. Наум, преподобния Охридски чудотворец“, каза в словото си владиката и пожела на многобройните богомолци изпълнили храма радостно посрещане на светлото Христово Рождество. 
Като предстоятел на тържествуващия храм иконом Христо Пудин благодари на епископа за участието му в празника и го увери, че винаги с голяма радост е очакван в ръководената от него енория. 
 
Текст и снимки: Мартин Митов

Камера: Любомир Върбанов

{youtube}Ste41p_NgGI{/youtube}

 
 
{joomplucat:559 limit=60|columns=3}
 

Visits: 4

Skip to content