Продължете към съдържанието

Празник в Руския храм- подворие “Св. Николай Мирликийски”

B4B44B1F0CCF19E92C807D6E1C18A2A38EFA7666CF02FF1447pimgpsh fullsize distrНа 26 декември, Събор на Пресвета Богородица, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в празничната литургия отслужена от български и руски духовници в храма- подворие на Руската православна църква „Св. Николай Мирликийски“ в София.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. Заедно с него съслужиха архимандрит Филип, който в днешния ден отбелязва своя рожден ден, ставр. ик. Мина Минчев, ик. Симеон Минчев, който навърши 30 години свещеническо служение в този храм и дяконите доц. д-р Иван Иванов и д-р Деан Котурски.

В храма за поклонение беше донесена чудотворната и мироточна икона на Пресвета Богородица „Седмострелна“, наречена още икона за „Смекчаване на злите сърца“.Това е уникална икона, тъй като тя не е рисувана, а е напечатана. Чудесата покрай нея се случват от 1998-1999 г. – оттогава от нея сълзи миро, като тя реагира на трагични събития по света. Един ден преди потъването на Курск от иконата започва да тече кръв.Преди да дойде в София, иконата е обиколила страната – минала е през храмове в градовете Габрово, Елена, Трявна, Полски Тръмбеш и Свищов, два дни е била иконата в храма “Св. Неделя”, а днес и утре ще бъде в Руската църква. На 28 декември иконата ще бъде върната в Москва.

По време на литургията бе отправено заупокойно моление за упокоилия се днес Врачански митрополит Калиник и за убития в Турция руски посланик Андрей Карлов, както и за жертвите в Украйна и самолетната катастрофа.
Проповед за празника изнесе ик. Кирил Попов от столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя".
С топли думи на благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна настоятелят на подворието арх. Филип, като му поднесе икона на св. Серафим Софийски Чудотворец, която известно време престоя в криптата до мощите на светеца. За спомен от празничаната служба арх. Филип поднесе на най-новия епископ на БПЦ – Герасим- панагия. Отец Филип отбеляза, че епископът е първият успешно завършил богословската школа на митрополит Иларион Алфеев в Москва, който е хиротонисан за епископ.
 
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова
{joomplucat:562 limit=35|columns=3}

Visits: 0

Skip to content