Продължете към съдържанието

Молитвено отбелязахме 139 години от Освобождението на София

Епископ Григорий и отец Ангел на молебенаНа 4 януари в митрополитската катедрала "Св. Неделя" се състоя традиционният молебен в чест на Освобождението на гр. София от Османско владичество. Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие. В съслужение с викарийния епископ бяха много столични свещеници, начело с иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, и иконом Мина Минчев, предстоятел на храма-домакин.

Присъстваха и много граждани, представители на Софийска община, БЧК, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България“ и др.

На тази дата по нов стил през 1878 г. в присъствието на самия командващ генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. Когато генералът влизал в София, заедно с водените от него воини, той носил от Русия и една икона, копие на чудотворната "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. В левия край на храма, близо до северния престол, тази икона и до днес посреща всеки вярващ, влязъл да потърси Божията Майка за помощ, утешение и благословение.

В края на молебена със слово към присъстващите се обърна Негово Преосвещенство епископ Григорий, припомняйки историята на празника. „Днес, празнувайки Деня на Освобождението на нашия град, в благодатната памет на всички столичани и родолюбиви българи оживява с нова сила героичният подвиг на всички воини, вдъхновявани от Христовата любов, посветили живата си в опазване на едната вяра – Светото Православие, и пожертвали се за един идеал – свободата на нашата Родина – България…“

След богослужението се проведе литийно шествие от храм "Св. Неделя" до паметниците на ген. Гурко (на едноименната улица, до СГХГ), на Царя Освободител (площад „Народно събрание“) и на Българския опълченец (срещу храм „Св. София“). С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на вокални и духови формации и изпълнения на обичани патриотични песни. Слова произнесоха г-н д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, г-н Валентин Гусев – представител на руското посолство, проф. Ваня Добрева от Сдружението на приятелите на Русия и др.


Текст и снимки: Мартин Митов

 

{joomplucat:42 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content